Artenes forsvinnelse


Forskere har gjort mobilstrålingsfunn som burde gi oss alle dårlig nattesøvn.

Flydal er pensjonist med bakgrunn som forsker og seniorrådgiver i Telenor-konsernet og universitetslektor ved NTNU.
Email: einar.flydal@gmail.com
Publisert: 2017-05-18

Teleselskapene har store forventninger til 5G – blant annet «100 ganger større fart». 5G skal gi «tingenes internett» infrastruktur for all verdens smarte tjenester og et grønnere samfunn. 5G vil også sørge for ny vekst i kommunikasjonsvolumet. Men forskning viser at fremtiden ikke kan være trådløs. Med systemet forsterkes partikkelskurer som svekker cellebasert liv. Deres virkninger kjenner vi allerede til fra 2G, 3G og 4G, blant annet ved at de danner lave frekvenser som «rir» på mikrobølgene, og dermed åpner en Pandoras eske av virkninger. Forskning på to ekstremer – trær og fruktfluer – passer til å demonstrere dette, hver på sin måte: Trær står i ro og reagerer ikke ut fra forventninger. Fruktfluer kan man lett forske på over flere generasjoner.

Syke trær. I forsøk ble fruktfluer eksponert for mobiltelefoni forplantningsudyktige i løpet av syv generasjoner. Funnet er i tråd med at menn får svekket sædkvalitet av å gå med mobilen i lommen. Slikt har kumulative effekter som først kan verifiseres når det er for sent. Funn på maur og fugl peker i samme retning, med desorientering og omsorgssvikt som i neste omgang får samme konsekvens. Slike observasjoner har vært gjort lenge kloden rundt.

I en studie av mobilmaster og trærs helse ble 700 trær i nabobyene Bamberg og Hallstadt observert over en tiårsperiode (2006–2016). På de sidene som vendte mot mobilmastene, ble trærne svekket i løpet av få år. Bladene gulnet altfor tidlig, toppene døde. Trær som sto i radioskyggen av store boligblokker, holdt seg derimot langt friskere. For nærmere analyse valgte forskerne ut 60 syke trær, 30 tilfeldige og 30 som var svakt eksponert. Kun trær som ikke hadde andre mulige skadeårsaker ble tatt med. Alle de 60 syke trærne var syke på den siden som vendte mot mastene. Strålenivået var forholdsvis høyt, men likevel under titusendelen av dagens grenseverdier. Bare de trærne som var eksponert for mobilmaster, viste mønsteret med skader på kun én side. Blant de 30 tilfeldig valgte trærne var alle de syke relativt sterkt eksponert. Derimot var de aller fleste i den svakt eksponerte gruppen også friske, og ingen hadde det ensidige skadebildet til de 60 syke. Fordelingen av treslag avspeilet tretypene i de to byene: De ble rammet uavhengig om de var nåletrær eller løvtrær, hagetrær eller «ville» trær, og uansett vekstvilkår.

Trærne var syke på siden vendt mot …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)