Arresterte fire stortingsrepresentanter

Åsa Elvik, Kjetil Bjørklund, Siri Hall Arnøy og Bjørn Jacobsen ble onsdag arrestert utenfor Stortinget. Fordi de bruker æ, ø og å i navnene.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Til alt hell for de fire stortingsrepresentantene var det ingen arrestasjon på ordentlig, men en aksjon i anledning starten på Sosialistisk Ungdoms Kurdistan-kampanje. SUerne ønsket å fokusere på at kurdere i Tyrkia nektes å benytte de tre tegnene W, X og Q også i egennavn – fordi det anses som et tegn på separatisme. Det, mener SU, ville være som å nekte folk å bruke Æ, Ø og Å på norsk.

– Nybakte kurdiske foreldre kan oppleve å fylle ut registreringsskjema på offentlig kontor, der de gir barnet navn med en av disse bokstavene. Når de kommer ut av kontoret blir de pågrepet, sier SU-leder Ingrid Fiskaa.

Fiskaa, og SUs internasjonale leder Rikke Barsten, forteller at tyrkiske myndigheter de senere årene har fjernet en rekke lovparagrafer som eksplisitt forbyr kurdiske tradisjoner, skikker og symboler, mens forbudet mot separatisme består. Ved hjelp av denne paragrafen, som har dødsstraff som strafferamme, rettsforfølges likevel alt som kan tolkes som et tegn på separatisme.

– Har ikke situasjonen endret seg noe i Tyrkia ettersom de forsøker å bli tatt opp i EU?

– Nei, vi har ikke sett noe særlig til det så langt. Mange sier at situasjonen har blitt bedre for kurderne i Tyrkia, men det er ikke tilfelle. Mange eksplisitte forbud er som nevnt fjernet, men man bruker i stedet separatismeforbudet eller andre lover, sier Fiskaa, som understreker at normale rettsstatsprinsipper ikke er satt ut i livet i det norskallierte landet.

– Noe av det vi ønsker å fokusere på nå, er norske myndigheters manglende vilje til å kritisere et alliert land. Tyrkiske myndigheter slipper utrolig lett unna, og den norske regjeringen nekter å svare når SV har tatt disse spørsmålene opp i Stortinget, sier Fiskaa.

– Denne aksjonen fokuserte på Tyrkia, men hvordan er situasjonen for kurderne i de andre landene rundt?

– I Syria er situasjonen veldig lik den i Tyrkia, og delvis også Iran. Irak skiller seg ut ved at kurderne har hatt selvstyre en tid, sier Fiskaa, som innrømmer at det er paradoksalt at man kan se lyspunkter for kurderne etter en krig og okkupasjon man er imot.

– Det er uvisst hvordan det ender i Irak, men mange kurdere håper jo på en sjanse til å få selvstyre. Det er et rimelig krav, selv om omstendighetene er spesielle, sier hun.

Kurdistan-kampanjen SU nå innleder vil særlig fokusere på kvinners rettigheter, og rent praktisk vil organisasjonen samle inn penger til et Norsk Folkehjelp-prosjekt i irakisk Kurdistan.

– Hvorfor akkurat kvinner?

– Kvinneundertrykking er ikke noe spesielt for kurdiske kvinner, men mange av dem lever i stammesamfunn utenfor de store byene. Situasjonen er spesielt vanskelig for kvinner, og de blir brukt i undertrykkingen av kurderne. Mange blir voldtatt av soldater, fordi dette ødelegger familiens ære. I Tyrkia er overgrep fra de militære dagligdags, sier Fiskaa.

Hun forteller at det allerede pågår mange rettssaker der kurdiske kvinner har anmeldt soldater for overgrep. Problemet er at de ofte møtes av sanksjoner enten mot dem selv, eller, i enkelte tilfeller, mot familien eller landsbyen. – Det har vært eksempler på massakrer i kurdiske landsbyer etter at en kvinne har anmeldt overgrep. De fleste av kvinnene som anmelder voldtekter bor derfor i utlandet, sier Fiskaa.

Sosialistisk Ungdom har også som mål for aksjonen å etablere bedre kontakt med kurdiske organisasjoner og miljøer her i Norge.

– Det finnes et aktivt kurdisk minoritetsmiljø, og mange av dem tilhører den politiske venstresida. Det har jo vært snakket mye om at venstresida er for dårlige til å ha kontakt med de politiske eksilmiljøene. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier SU-lederen, som med dobbel A i etternavnet gikk fri fra arrestasjonene onsdag morgen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here