Årets Nordmann 2010 er arrestert

Så har det skjedd. Papirløse Maria Amelie (25), som har levd ulovlig i Norge siden 2003, er arrestert. Det skjedde 12. januar kl. 22.50 på Lillehammer, etter at hun holdt foredrag på Nansenskolen, etter invitasjon fra rektor Dag Hareide. - Vi er i sjokk, sier Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Ny Tid. Han opplevde at politiet kom og tok henne uten å gi noen forklaring. I høst ga hun ut boka "Ulovlig norsk". 16. desember kåret Ny Tid henne til Årets Nordmann 2010. Den 12. januar 2011 ble hun så arrestert. Les oppdaterering nedenfor av den første saken i norsk presse.

Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 12.01.2011

Arrestert. – Det oppleves vanvittig. Hun ble behandlet som en kriminell!

Det sier Eivind Trædal, journalist i Klassekampen og kjæreste med Maria Amelie, som onsdag kveld ved 22.50-tiden ble pågrepet ved Nansenskolen på Lillehammer.

Han forteller at de ikke har fått noen indikasjoner på at Årets Nordmann 2010 skulle bli pågrepet. Amelie har en søknad inne om oppholdstillatelse i Norge. Den leverte hun i høst, men hun har ikke blitt innkalt til noe intervju av UDI, eller hørt noe annet fra myndighetene, opplyser Trædal.

Ifølge enkelte vitner skal det ha vært så mange som åtte politifolk, fra Politiets Utlendingsenhet (PU), som ventet på henne i biler utenfor Nansenskolen, der hun holdt foredrag.

Amelie fikk ikke med seg alle eiendelene sine. Da andre forsøkte å protestere på pågripelsen, ble de bryskt holdt unna av politiet. Politifolkene nektet å svare på spørsmål.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter var der da det skjedde, bare noen meter fra henne. Men:

– Det gikk så fort at jeg ikke så rakk å få det med meg. Jeg kan ikke bekrefte antallet politifolk, men dette er jo litt av en innledning på Nansenåret 2011! Ja, nå er det bare å avlyse resten av året til minne om den store humanisten Nansen og hans arbeid for flyktninger, sier Berglund Steen.

I 2011 er det 150 år siden Fritjof Nansen ble født. Han ble kjent verden over for sitt omfattende arbeid for å hjelpe flyktninger fra blant annet Kaukasus, der Maria Amelie er fra. Ironisk nok ble hun pågrepet nettopp på Nansenskolen, etter å ha holdt foredrag på invitasjon fra Nansenskolens rektor. Nansenskolen er oppkalt etter nettopp humanisten og flyktninghjelperen Nansen.

VGNett melder at PU har sagt at de planlegger en rask uttransportering fra Norge. Maria Amelie har sagt hun kommer fra Kaukasus, og i boka forteller hun hvordan hun har vært i livsfare, men det er uklart hvor norske myndigheter har tenkt å sende henne.

Ny Tid får fra interne kilder vite at man frykter at det er Amelies kronikk i Aftenposten på nyåret av 2011 som kan ha fått politiet til å gå til pågripelse. I kronikken kommer det fram at hun vurderer å gå under jorda dersom hun skulle få vite at hun vil bli pågrepet.

Rune Berglund Steen mener at justisminister Knut Storberget er orientert om pågripelsen av “Årets Nordmann 2010”

– Det er helt klart at kunnskapen om denne arrestasjonen går helt til topps i Norges justissektor.

Kommentarer