Årets nordmann


Hun får nestekjærligheten til å gro både på og utenfor kinolerretet. Ny Tid har kåret Margreth Olin til Årets nordmann 2008.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2008-12-11

Filmskaperen kjemper mot innstrammingene i norsk asylpolitikk og advarer mot et samfunn styrt av frykt. Hun får prisen av Ny Tid blant annet fordi hun er primus motor bak kampanjen nestekjærlighet.no.

– Dette var uventet og hyggelig. Jeg er beæret, sier Margreth Olin (38).

– Det at vi prøver å løfte andre stemmer inn i debatten rundt flyktninger er noe som mange setter pris på. Det føles veldig, veldig bra, sier Olin, som tilbringer førjulsdagene på kontoret til Speranza film i Oslo, hvor hun arbeider som regissør og produsent. Olin er mest kjent for filmene Kroppen min og Ungdommens råskap. I fjor var det Mari Kohinoor Nordberg som ble kåret til Årets Nordmann.

Olins kampanje for nestekjærlighet har tre mål: at Norge skal følge FNs anbefalinger når asylpolitikken utformes, at enslige mindreårige asylsøkere ikke skal sendes tilbake til krigsområder med en gang de fyller 18, og at personer som har blitt skilt av krig og undertrykkelse fortsatt skal ha adgang til familiegjenforening.

Nestekjærlighet

Da kampanjen ble lansert for første gang i 2006, fikk daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen overlevert 16.000 underskrifter. Senere har Hanssen blitt avløst av Dag Terje Andersen, som sammen med statsminister Jens Stoltenberg i høst presenterte en innstramming i norsk asylpolitikk. Dermed fant Olin det nødvendig å gå enda en runde med innsamling av underskrifter, denne gangen supplert med støttegruppe på vindmåleren for den norske folkemeningen: Facebook. Så langt i høst har drøyt tre tusen mennesker skrevet under på oppropet, og Olin ber alle som skrev under i 2006 om å gjøre det en gang til.

Abonnement kr 195/kvartal

– Da Erna Solberg satt med ansvaret for asylpolitikken satt jeg med en avmaktsfølelse. Da vi fikk en ny regjering følte vi at vi måtte være der, og vi kjørte en kortsiktig kampanje og overleverte underskriftene til Bjarne Håkon Hanssen til jul 2006. Når regjeringen da kommer med denne innstrammingspakken og tar et stort steg tilbake, tenkte jeg at vi måtte relansere denne kampanjen, sier Olin.

Det er ikke ofte en sittende regjering bruker ordet «innstramming» om sin egen politikk, men det var det ordet som ble brukt da Stoltenberg-regjeringen la fram hovedpunktene i den nye asylpolitikken. Målet var ifølge Stoltenberg å «begrense antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse». Olin reagerer spesielt på behandlingen av mindreårige …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?