Arabiske kvinner styrer TV-krigen

Mens Israel og Hizbollah kriger, har kvinnelige journalister tatt over som de fremste til å fronte mediekrigen på arabiske TV-stasjoner.

– De kvinnelige journalistene her har ofte vist seg å være tøffere enn sine mannlige kolleger, uttaler Shadi Tabbara til Ny Tid. Han er sjefredaktør av månedsmagasinet Al Nabad i Beirut.

Søndag bombet Israel Qana i Sør-Libanon, der minst 11 voksne og 19 barn mistet livet. Qana var også byen der den første medieansatte mistet livet i de pågående krigen, og symptomatisk nok var ofret en kvinne: Den libanesiske pressefotografen Layal Nagib (23) dekket krigshandlingene for magazinet Al Jarass da taxien hennes 23. juli ble truffet av en israelsk bombe.

Nagib er imidlertid bare en av mange arabiske kvinnelige journalister som nå preger den arabiske verden med sin dekning fra krigsfronten. Og da spesielt på TV-skjermen i de tusen hjem: Den Dubai-baserte TV Al-Arabiya har sendt Rima Maktabi og Najwa Qassam for å dekke bombingen i sør-Beirut. Mens Qatar-baserte Al-Jazeera, den ledende arabiske TV-kanalen, sendte Katia Nasser fra det fredfulle kontoret i Doha til krigen i Beirut. Fra før av dekker Shereen Abu Aqleh og Jivarah al-Budairi Vestbredden og Palestina for Al-Jazeera.

Mens Bushra Abdel Samad var den første krigsreporteren den arabiske så, da hun iført hjelm og bombevesten dekket krigsstarten.

Kvinnerevolusjonen i arabisk krigsdekning har fått journalisten Ali Khalil i Dubai til å konkludere: «Unge kvinnelige reportere slo sine mannlige kolleger til fronten av krigssonen, mens krigsfly dundret over hodene deres.»

Også libanesiske medier er blitt preget av at TV-journalistikken styres av kvinnene: Mona Saliba har rapportert live for den private TV-stasjonen LBC fra Bin Jbeil, landsbyen i Sør-Libanon som ble kjent for bakkekampene mellom israelske tropper og Hizbollah. Mens NTV har sendt Nancy Sabea til utbombede sør-Beirut.

En spaltist i Gulfen ble så begeistret for en kvinnelig TV-reporter i Beirut at han konkluderte med at hun «utkonkurrerte (de vestlige stjernejournalistene) Kate Adia og Christiana Amanpour».

Redaktør Tabbara i Beirut forteller at det ikke er noe overraskende at libanesiske kvinner leder an i TV-dekningen under krigen:

– Likestilling er grunnleggende for oss i Libanon, også i journalistikken, sier Tabbara.

Det forhindrer likevel ikke at blant annet Al-Jazeeras Katia Nasser overstrømmes av fan-meldinger fra store deler av verden: «Du er en helt», lød en av mange meldinger fra en arabisk TV-titter.

«Jeg føler at jeg får mer ros enn jeg fortjener» uttaler Nasser til AFP. Hun insisterer på at hun bare er en av flere som ble sittende fast i en utbombet landsby.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here