Aps olje-samrøre

Dagsavisen avdekket denne uka at det i 20 år har eksistert et hemmelig nettverk av topper i Det norske Arbeiderparti og sentrale personer i norsk petroleumsbransje. Nettverket, som omfatter et 20-talls personer, møtes jevnlig hver halvannen måned for å diskutere spørsmål knyttet til norsk olje- og gassvirksomhet. Også Ap-leder Jens Stoltenberg har deltatt i forumet […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Dagsavisen avdekket denne uka at det i 20 år har eksistert et hemmelig nettverk av topper i Det norske Arbeiderparti og sentrale personer i norsk petroleumsbransje. Nettverket, som omfatter et 20-talls personer, møtes jevnlig hver halvannen måned for å diskutere spørsmål knyttet til norsk olje- og gassvirksomhet. Også Ap-leder Jens Stoltenberg har deltatt i forumet tidligere, da han var nærings- og energiminister på 1990-tallet.

Deltakerne selv forsøker å fortelle oss at nettverket ikke er hemmelig, fordi alle som spør om det får svar. Det er en usedvanlig tynn unnskyldning – nettverket har jo kunnet eksistere i årevis nettopp fordi ingen i utgangspunktet har drømt om et slikt samrøre. At verken styrende organer i Arbeiderpartiet, eller norske velgere, har fått kunnskap om samrøret er oppsiktsvekkende. Enda mer oppsiktsvekkende blir det når sentrale energi- og miljøpolitikere i partiet – som miljødissidenten Gunn Karin Gjul – ikke bare holdes utenfor utvalget, men heller ikke blir informert om utvalgets eksistens. Det understreker at utvalgets funksjon først og fremst er å sikre oljebransjens interesser, blant annet på bekostning av miljøet og overordnede samfunnshensyn.

Det må holdes som sannsynlig at en av de store konfliktsakene i Arbeiderpartiet de senere årene, delprivatiseringen av Statoil, ble drevet fram nettopp gjennom «oljegruppa». Mange på venstresida, også i Arbeiderpartiet, måtte klø seg grundig i hodet over den iveren som ble utvist fra sentrale Ap-folk for å få Statoil på børs. Under sterkt press, og da trolig med solide argumenter fra «oljegruppa», ble Aps landsmøte overtalt til å gå inn for delprivatisering. Andre argumenter var tilsvarende mindre koordinert, og fikk tilsvarende mindre plass.

At norske næringslivsledere på denne måten skal ha klippekort til organiserte møter med ledelsen i Norges største parti er svært problematisk. Det faktum at det heller ikke dreier seg om ordinære møter mellom parti/stortingsrepresentanter og næringsinteresser, men en sammensveiset og organisert gruppe gjør det langt verre.

Arbeiderpartiet bør derfor ta til fornuften, og slutte seg til AUF-leder Gry Larsens forslag om å oppløse nettverket.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here