Apokalypse og fremtidshåp

Utstillingen The Alphabet i Wien viser Keith Harings kunstnerskap, som er sterkt preget av den voldelige samtiden hans, der babyen representerer det eneste, skinnende håpet.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 01.06.2018

Keith Haring
UTSTILLING: The Alphabet
Albertina-museet i Wien, Østerrike
16. mars – 24. juni 2018

Med utstillingen The Alphabet på Albertina-museet i Wien, presenteres amerikanske Keith Harings (1958-1990) svært omfattende og politiske kunstnerskap, der sex, vold, rasisme, diskriminering og populærkultur er sentrale temaer. Utstillingen gjenspeiler tiden Haring levde i og fungerer som en tidslinje fra hans fødsel til død.

Undergrunnsbanen

Harings kunstnerskap startet for alvor på undergrunnsbanene i New York. Han tegnet med hvitt kritt oppå de blanke, ubrukte, svarte papirene for reklame og kommuniserte på denne måten med newyorkerne Undergrunnsbanene ble som et slags laboratorium, som Haring selv uttrykte det, der han fikk eksperimentere og utvikle sine kunstneriske ideer.

Haring fikk aldri barn, men radiant baby ble det viktigste og mest kjente elementet i hans visuelle alfabet.

Utstillingen befinner seg under bakkeplan, i underetasjen på Albertina-museet, akkurat som undergrunnsbanen. Jeg tar rulletrappen ned, og langs veggene henger det fotografier, akkurat som reklameplakater, fra ulike politiske hendelser i samtiden hans: Vietnamkrigen, Attentatet på Martin Luther King, atomkraftverkulykken på Three Mile Island, Jonestown-massakren, gasstragedien i Bhopal, finanskrisen i New York, attentatet på John F. Kennedy, kampen mot dopavhengighet, spredningen av aids, Berlinmurens fall, Nelson Mandelas løslatelse fra fengslet og rasismen i USA.

Rulletrappen fungerer som en mellomstasjon som introduserer kunstnerskapet hans. Så fort jeg går av rulletrappen, lander jeg i Harings neo-ekspresjonistiske univers.

… OBS. teksten fortsetter …

Ny Tid i julegave

Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.