Åpent og kritisk om arbeidet for CIA


UNDERCOVER: CIA-agenten Amaryllis Fox utviklet algoritmer som forutser terrorhandlinger, og forteller om CIAs arbeidsmetoder i sin oppsiktsvekkende og spennende biografi.

Litteraturkritiker i NY TID.
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 2020-03-08
        Life Undercover – Coming of Age in the CIA
Forfatter: Amaryllis Fox
Ebury Press, Storbritannia

«Hvis det var én ting jeg lærte i min tid som CIA-agent», uttalte Amaryllis Fox i en video på nettstedet IrishCentral, «så er det at alle tror de er ‘The good guy’.»

Under sin periode som CIA-agent opererte Fox uten diplomatisk immunitet i 16 forskjellige land i Afrika, Asia og Midtøsten. Ikke å ha diplomatisk immunitet er svært risikabelt, da det innebærer at man ikke har noen form for beskyttelse fra sitt eget hjemland. Fox forlot CIA 2010 og ble kjent da hun seks år senere begynte å fortelle offentlig om sine erfaringer. Jeg opplever hennes kritikk av amerikanske myndigheter som modig, interessant og viktig.

Noe av det mest verdifulle ved denne boken er at den forteller så åpent om hvordan CIA faktisk arbeider: «I have some sense of how the questions become answers», skriver hun: «Field operatives reach out to clandestine sources, moles within terror organizations or foreign governments, and ask them for clarifications during late-night car meetings or walks down back lanes.»

Samarbeider med juntaen i Burma

På skolen var Amaryllis Fox mye alene. Men en dag gir en lærer henne Walden av Henry David Thoreau, og boken forandrer livet hennes. Hun leser også boken Sivil ulydighet av samme forfatter og utvikler et sterkt engasjement for sosial rettferdighet.

Som 17-åring tar hun et års pause fra skolen og melder seg på en reise til Thailand for å bistå folk på flukt fra Burmas militærjunta. I flyktningleieren møter hun den burmesiske dissidenten og forfatteren Min Zin, som forteller at det trengs folk som kan avsløre det burmesiske militærregimets framgangsmåter.

Abonnement kr 195/kvartal

Ved å samarbeide med den burmesiske juntaen, som desperat trenger inntekter, skaffer Fox seg visum. Deretter møter hun Daryl, som arbeider for et japansk firma som driver investeringer i Burma. Han foreslår at de skal late som de er et ektepar på forretningsreise for å få visum til landet, der de skal filme regimet undercover.

Via Thailand kommer hun seg til Burma og møter dissidenten Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest, og filmer og intervjuer henne. Både Fox og Daryl blir fratatt passet og forhørt av den burmesiske juntaen, men unngår utrolig nok å bli …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)