Åpent og kritisk om arbeidet for CIA

UNDERCOVER: CIA-agenten Amaryllis Fox utviklet algoritmer som forutser terrorhandlinger, og forteller om CIAs arbeidsmetoder i sin oppsiktsvekkende og spennende biografi.

Litteraturkritiker i NY TID.
Life Undercover – Coming of Age in the CIA
Forfatter: Amaryllis Fox
Forlag: Ebury Press (Storbritannia)

UNDERCOVER: CIA-agenten Amaryllis Fox utviklet algoritmer som forutser terrorhandlinger, og forteller om CIAs arbeidsmetoder i sin oppsiktsvekkende og spennende biografi.

«Hvis det var én ting jeg lærte i min tid som CIA-agent», uttalte Amaryllis Fox i en video på nettstedet IrishCentral, «så er det at alle tror de er ‘The good guy’.»

Under sin periode som CIA-agent opererte Fox uten diplomatisk immunitet i 16 forskjellige land i Afrika, Asia og Midtøsten. Ikke å ha diplomatisk immunitet er svært risikabelt, da det innebærer at man ikke har noen form for beskyttelse fra sitt eget hjemland. Fox forlot CIA 2010 og ble kjent da hun seks år senere begynte å fortelle offentlig om sine erfaringer. Jeg opplever hennes kritikk av amerikanske myndigheter som modig, interessant og viktig.

Noe av det mest verdifulle ved denne boken er at den forteller så åpent om hvordan CIA faktisk arbeider: «I have some sense of how the questions become answers», skriver hun: «Field operatives reach out to clandestine sources, moles within terror organizations or foreign governments, and ask them for clarifications during late-night car meetings or walks down back lanes.»

Samarbeider med juntaen i Burma

På skolen var Amaryllis Fox mye alene. Men en dag gir en lærer henne Walden av Henry David Thoreau, og boken forandrer livet hennes. Hun leser også boken Sivil ulydighet av samme forfatter og utvikler et sterkt engasjement for sosial rettferdighet.

Som 17-åring tar hun et års pause fra skolen og melder seg på en reise til Thailand for å bistå folk på flukt fra Burmas militærjunta.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal