KONGO: Antall drepte nærmer seg Holocaust

DOKUMENTAR I NY TID: 5,4 millioner drepte. Hundretusener av voldtatte kvinner, og millioner tvangsflyttet fra sine hjem. Dette er blant følgene av den kongolesiske mineralkonflikten de siste ti–tyve årene.

Avatar
Email: andreas.aubert@gmail.com
Publisert: 15.04.2015
When Elephants Fight

Mike Ramsdell ()

Kontroll over såkalte konfliktmineraler går som en rød tråd gjennom urolighetene i Kongo. Tungsten, tinn, tantal og gull brukes i alt fra flydeler til mobiltelefoner. En stor andel av disse mineralene kommer fra Kongo, som også er rikt på naturressurser som diamanter, uran, naturgass, olje og sjeldne tresorter. Fordi konfliktmineralene er så verdifulle, har opprørsgrupper og militærledere lenge brukt taktikker som slaveri, voldtekt, drap og tyveri for å få kontroll over dem. Millioner av dollar havner i deres hender når varene selges på det internasjonale markedet, der de blant annet ender opp i våre elektriske apparater. Screen Shot 2015-05-04 at 11.34.23 FN anslår at Kongo har urørte mineralreserver verdt 24 trillioner (24 milliarder milliarder) dollar. «Siden slutten av 1990-tallet har militstropper, opprørsgrupper og hærer plyndret disse rikdommene. Dette har bekostet en serie kriger som har forårsaket flere drepte enn noen annen konflikt siden andre verdenskrig,» forteller filmskaper Mike Ramsdell, aktuell med Kongo-dokumentaren When Elephants Fight. «Dødsfallene har ikke skjedd via bombing eller drone-angrep. Når et menneske blir drept i Kongo, er det fordi noen vil det slik. Dette valget er blitt tatt over fem millioner ganger på 17 år,» sier han. «Et overfladisk blikk på situasjonen kan gi inntrykk av ’afrikanere som dreper hverandre’. Men virkeligheten er at konflikten har blitt opprettholdt av Vesten, som har tjent på den. Kongoleserne har levd under diktatorer støttet av vestlige land. Da jeg forsto hvor stort ansvar Vesten har for det som har skjedd, ble dette en viktig historie for meg å fortelle,» sier Ramsdell om bakgrunnen for filmen. Det som gjorde størst inntrykk på Ramsdell under arbeidet, var kongolesernes frustrasjon over kriger og meningsløshet som bare fortsetter. FNs største bakkestyrker er lokalisert i landet, men har gjort veldig lite for å begrense volden, mener han: «Jeg var i en flyktningleir for internt tvangsforflyttede, som ikke hadde rent vann, men derimot enorme mengder medisiner. Ingen bidro med bensin for å få brønnen til å virke, og uten mat og vann i magen, ville medisinene bare ha gjort dem enda sykere.» Mens han snakket med mennesker som så barna sine dø og selv sultet ihjel, begynte et FN-helikopter å fly over dem. Hver gang et helikopter sendes opp, koster det mange tusen dollar. Summen kunne sikret mat og drikkevann til leiren i en måned. «Et enormt sinne kom til uttrykk da de snakket om dette. Folk sulter til døde i eget land, mens vestlige land flyr over dem med helikopter og hevder at de hjelper,» sier Ramsdell.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer