KONGO: Antall drepte nærmer seg Holocaust


DOKUMENTAR I NY TID: 5,4 millioner drepte. Hundretusener av voldtatte kvinner, og millioner tvangsflyttet fra sine hjem. Dette er blant følgene av den kongolesiske mineralkonflikten de siste ti–tyve årene.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-04-15

Av: Andreas Aubert Kontroll over såkalte konfliktmineraler går som en rød tråd gjennom urolighetene i Kongo. Tungsten, tinn, tantal og gull brukes i alt fra flydeler til mobiltelefoner. En stor andel av disse mineralene kommer fra Kongo, som også er rikt på naturressurser som diamanter, uran, naturgass, olje og sjeldne tresorter. Fordi konfliktmineralene er så verdifulle, har opprørsgrupper og militærledere lenge brukt taktikker som slaveri, voldtekt, drap og tyveri for å få kontroll over dem. Millioner av dollar havner i deres hender når varene selges på det internasjonale markedet, der de blant annet ender opp i våre elektriske apparater. Screen Shot 2015-05-04 at 11.34.23 FN anslår at Kongo har urørte mineralreserver verdt 24 trillioner (24 milliarder milliarder) dollar. «Siden slutten av 1990-tallet har militstropper, opprørsgrupper og hærer plyndret disse rikdommene. Dette har bekostet en serie kriger som har forårsaket flere drepte enn noen annen konflikt siden andre verdenskrig,» forteller filmskaper Mike Ramsdell, aktuell med Kongo-dokumentaren When Elephants Fight. «Dødsfallene har ikke skjedd via bombing eller drone-angrep. Når et menneske blir drept i Kongo, er det fordi noen vil det slik. Dette valget er blitt tatt over fem millioner ganger på 17 år,» sier han. «Et overfladisk blikk på situasjonen kan gi inntrykk av ’afrikanere som dreper hverandre’. Men virkeligheten er at konflikten har blitt opprettholdt av Vesten, som har tjent på den. Kongoleserne har levd under diktatorer støttet av vestlige land. Da jeg forsto hvor stort ansvar Vesten har for det som har skjedd, ble dette en viktig historie for meg å fortelle,» sier Ramsdell om bakgrunnen for filmen. Det som gjorde størst inntrykk på Ramsdell under arbeidet, var kongolesernes frustrasjon over kriger og meningsløshet som bare fortsetter. FNs største bakkestyrker er lokalisert i landet, men har gjort veldig lite for å begrense volden, mener han: «Jeg var i en flyktningleir for internt tvangsforflyttede, som ikke hadde rent vann, men derimot enorme mengder medisiner. Ingen bidro med bensin for å få brønnen til å virke, og uten mat og vann i magen, ville …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)