Anonymitetens snarlige død


Aksjonsgruppen «Freiheit Statt Angst» protesterer mot økende overvåkingstiltak i Berlin. Men mye tyder på at folk ønsker overvåkingen.

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2018-01-03

Fremtiden kommer stadig nærmere. Kunstig intelligens sniker seg sakte men sikkert innpå vår samtid. 1. august startet et kontroversielt pilot-overvåkingsprosjekt med biometrisk ansiktsgjenkjenning som ny overvåkingsmetode ved T- og jernbanestasjonen Südkreuz i Berlin. Det første prosjektet av denne typen ble gjennomført i byen Mainz’ jernbanestasjon for noen år tilbake. Det er det tyske innenriksdepartementets minister Thomas de Maizière som sammen med Deutsche Bahn og Bundespolizei står bak tiltaket.

300 frivillige meldte seg som forsøkspersoner i den nevnte overvåkingsforskningen. Disse ble lokket med gavekort på 25 euro fra netthandelgiganten Amazon. Ved hjelp av transpondere [elektroniske enheter med sin egen frekvens, red.anm.] og iBeacons (bluetooth-sensorer) som testpersonene bærer på kroppen, sendes det informasjon i 10 meters radius der data som hastighet, temperatur og helling i forhold til bakken blir målt.

Være i forkant. Den seks måneder lange testen skal undersøke om det er mulig å automatisk gjenkjenne folk fra en menneskemengde der deltakernes ansikter på forhånd er blitt digitalt lagret. Målet er å oppdage mennesker som per i dag eller i fremtiden kan utgjøre en potensiell fare for samfunnet. Med denne teknikken vil det være mulig å avsløre forbrytelser eller faresituasjoner før de finner sted, ifølge Bundespolizei, som lover at informasjonen fra undersøkelsen vil bli slettet etter ett år. Tre spesialkameraer har blitt installert. De dekker to soner i inn- og utgangsområdet til T-banestasjonen samt en rulletrapp som fører ned til bygningens inngangshall. For at personer som ikke ønsker å bli filmet skal kunne unngå kameraene er området som overvåkes markert med blå og hvite striper på bakken. Flere politimenn deltar i aksjonen for å prøve ut ulike adferds- og bevegelsesmønstre.

Motstandere av prosjektet har gått på barrikadene: Aksjonsgruppen «Freiheit Statt Angst» (Frihet istedenfor angst) protesterte mot overvåkingstiltaket med en appell i slutten av november. Aksjonistene peker på at prosjektet kan føre til at ikke bare terrorister blir scannet, men at metoden …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?