Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Bruk av kredittkort til oppussing

Hvordan finansiere oppussing? Kredittkort eller forbrukslån er to muligheter.

–– ANNONSØRINNHOLD ––

I det siste året har hverdagen vært annerledes, og vi har brukt mer tid hjemme enn før. Da kan det lett friste med noen forandringer. Du tenker kanskje at oppussing er en stor kostnad, som man må spare til eller ta opp lån for å gjennomføre. Er det snakk om små jobber, eller om du har en forbruksplan, kan du bruke et vanlig kredittkort i stedet. Er du i tillegg i stand til å betale tilbake før fristen, får du et rentefritt lån.

Fordeler med kredittkort

Kredittkort har en satt grense, for hvor mye man kan bruke i måneden. Har du et kredittkort med rentefri periode, kan du få et rentefritt lån om du betaler tilbake før perioden er over. Du slipper også å betale vanlige lånekostnader. I tillegg har de fleste kredittkort bruksfordeler som bonuser og rabatter, og du har full kontroll over den kreditten som er tilgjengelig.

 • Mange kort har en rentefri periode
 • Ulike bruksfordeler
 • Krever ikke søknad eller bli godkjent for lån
 • Må ikke betale andre lånekostnader
 • Direkte oversikt og kontroll på bruk og tilbakebetaling

Rentefri periode?

Det er normalt å ha en rentefri periode på rundt 45 dager. Det betyr at du kan få et rentefritt lån, om du betaler tilbake beløpet innenfor denne perioden. Men vær klar over at dette normalt kun gjelder kjøp, og ikke overføring eller kontantuttak. Da løper normalt rentene fra dagen overføring eller uttaket er gjort. Det er også viktig å merke seg at et kredittkort normalt har høyere rente, enn et forbrukslån. Dette bør du huske på, når du bruker kredittkort:

 1. Sjekk antall rentefrie dager
 2. Nominelle renter viser kun rente uten gebyr
 3. Effektive renter inkluderer alle kostnader
 4. Kontantuttak kan påbegynne renter
 5. Overføring kan påbegynne renter
 6. Etter rentefri periode løper rentene

Eksempel kredittkort: 15.000,- over 12 mnd, effektiv rente 17,1 %,, kostnad: 1.323, Totalt: 16.323

Kredittkort eller forbrukslån

Før du bestemmer deg for om du skal benytte et kredittkort eller ta ut et lån, må du finne ut hvor mye du trenger å låne. For å få det beste utbyttet av et kredittkort, er det lurt å ha en oversiktlig forbruks- og tilbakebetalingsplan. Uten en plan kan det plutselig bli mye dyrere enn andre lån.

Nettsiden kredittkortinfo.no gir deg en oversikt over flere kredittkorttilbydere i Norge. Trenger du en høyere sum enn grensen på kredittkortet ditt, har du en del andre valg; forbrukslån, kontokreditt, boliglån, Husbanken eller startlån.

Med forbrukslån kan du få lån uten sikkerhet, men det foretas kredittsjekk. Med kontokreditt, kan du overtrekke kontoen din en avtalt sum hver måned. Med boliglån kan du få et lån med pant i eiendom. Med Husbanken kan du få hjelp av staten med huslån eller støtteordning. Og med startlån kan du få hjelp om du har blitt nektet boliglån.

Kredittkort kan være en fordel om du vet du får lønn eller feriepenger utbetalt om ikke så lenge. Da kan du raskt betale tilbake innenfor den rentefrie perioden. Om du må nedbetale over lengre tid bør du velge et annet type lån med lavere rente.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en nominell og effektiv rente?

En nominell rente er den årlige renten du må betale for et kredittkort, uten andre avgifter. En effektiv rente er den nominelle renten, pluss gebyrer og andre kostnader som etableringsgebyr, årsavgifter osv. Noen kredittkort, som kortet fra re:member, har ingen årsavgift. Dette er forskjellig fra bank til bank, og kommer også an på kunden sin kreditthistorie. Fokuser på den effektive renten – det er den totale summen du betaler.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et forbrukslån, eller et lån uten sikkerhet, er et lån der du ikke trenger å stille sikkerhet til banken. Sikkerhet kan for eksempel være pant i bolig eller bil. Kreditthistorien og din evne til å betale tilbake blir vurdert. I tillegg må du gå gjennom en søkeprosess, og betale de rentene og gebyrene som er angitt i avtalen mellom deg og långiver.

Bør jeg satse på kredittkort, eller søke om lån for oppussing?

Det vil avhenge av hvor mye du trenger. Husk at oppussing kan plutselig koste mer enn antatt. Du har et utvalg av lånemuligheter som kan passe for deg, og har du allerede et pågående lån kan du refinansiere det lånet. Men har du en effektiv plan og klarer deg med de grensene du blir tilbudt, kan du spare penger med kredittkort.

Siste artikler

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Prio / Når man i stillhet vil disiplinere forskningenMange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.
Anoreksi / Selvportrett (av Margreth Olin, …)Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.