Anklager FN

Eritrea kommer med knallhard kritikk av det landet kaller FNs partiske holdning til konflikten mellom Eritrea og Etiopia.

I en offisiell uttalelse fra landets utenriksdepartement mandag denne uken beskyldes FN for å ha “inngrodde fordommer” mot Eritrea. Det sentrale punktet i angrepet mot FN er at det internasjonale samfunn ikke har tvunget Etiopia til å akseptere en bindende grensemarkering mellom landene. Det eritreiske utenriksdepartementet mener at dette er “fryktelig” og “en parodi på internasjonal rettferdighet.”

I uttalelsen angriper også FNs generalsekretær Kofi Annan for hans siste rapport til sikkerhetsrådet. Etiopia ignorerer ifølge Eritrea den avtalen som kom i stand etter den blodige krigen mellom disse to nabolandene ifra 1998 til 2000, noe Annan overser.

I november 2005 truet sikkerhetsrådet begge landene med sanksjoner hvis krigshandlingene blusset opp igjen. Sikkerhetsrådet kom med en spesiell advarsel til Eritrea for å få landet til å lette på restriksjonene som landet har pålagt FN styrkene. Eritrea svarte med å be FN trekke styrkene sine ut av buffersonen mellom de to landene. Dette har fått flere til å frykte en oppblussing av krigshandlingene.

Etiopia har i etterkant trukket en del tropper tilbake fra grensene, mens Eritrea nekter å etterkomme ethvert krav fra sikkerhetsrådet, da samtlige av disse sees på som “urettferdige.”

– Den sørgelige sannheten er at alt dette bråket kunne vært unngått om Etiopia etterkom fredsavtalen og sikkerhetsrådet gjorde arbeidet sitt, sier departementet mot slutten av uttalelsen.

Kommentarer