Angrepene mot USA

USA har prøvd å bekjempe det de selv kaller internasjonal terrorisme i snart ti år.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 13.09.2001

Det siste tiåret har den militære supermakten drevet sin egen kamp mot terrorisme. Her tar vi et tilbakeblikk på aksjonene som har blitt utført mot USA. Vi starter med den siste, som står i en helt ny kategori.

2001: 11. september: Angrepene skjedde mot tvillingbyggene World Trade Center i New York og imot Forsvarsdepartementet , Pentagon i Washington. Målene er selve symbolene på USAs økonomiske og militære styrke og ble ved angrepene forsøkt satt ut av spill. Angrepene er av hårfin presisjon og kalles asymmetrisk krigføring. Bare i Pentagon ble 800 mennesker drept. Man vet enda ikke antallet døde i New York, men det forventes at mange tusener har mistet livet.

Hovedmistenkt er Osama bin Laden, eller noen fra hans nettverk. USA prøver legge sammen flere grupper i flere land, som det fort kan bli noe stort ut av.

Føreløpig har Talibans ambassadør i Pakistan Abdul Salam Zaeef sagt at bin Laden ikke kan stå bak denne terroristaksjonen, fordi bin Laden ikke har økonomiske midler til å utføre aksjoner av slike dimensjoner.

Abonnement halvår kr 450

Det forventes aksjoner fra USA: Forsvarsminister Donald Rumsfeld har uttalt at dette er en krigshandling. Utenriksminister Colin Powell har gått klart og tydelig ut med at USA vil besvare denne dette angrepet. Vi er i krig med terrorister og vi må handle som om vi var i krig. har tidligere utenriksminister fra USA Lawrence Eagleburger uttalt.

2000: 12. oktober: Et angrep på den amerikanske, USS destroyer Cole i havna i Aden i Jemen og i alt 17 amerikanske sjøfolk mistet livet. FBI klaget i ettertid på lite samarbeidsvilje med myndighetene i Jemen. En bil med forhjulstrekk lastet med eksplosiver ble installert i nærheten, med falske papirer.

Osama bin Ladens organisasjon Qaida og militante muslimske fikk skylden for angrepet . FBI klager på lite samarbeidsvilje fra Yemen for å få saken oppklart. Yemen var base for Osama bin Laden i 90-åra, etter Gulfkrigen.

1998: På sommeren ble de amerikanske ambassadene i Kenya og i Tanzania ødelagte. Operasjonene ble utført samtidig. Ambassadene i henholdsvis Nairobi og Dar-es-Salaam ble smadret av bilbomber. I Nairobi ble en kraftig bombe eksplodert i nærheten av den amerikanske ambassaden og 40 personer døde. Rundt 230 personer mistet livet ved de to eksplosjonene. Det var personer som tilfeldigvis oppholdt seg i gatene …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.