Angrepene mot USA

USA har prøvd å bekjempe det de selv kaller internasjonal terrorisme i snart ti år.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 13.09.2001

Det siste tiåret har den militære supermakten drevet sin egen kamp mot terrorisme. Her tar vi et tilbakeblikk på aksjonene som har blitt utført mot USA. Vi starter med den siste, som står i en helt ny kategori.

2001: 11. september: Angrepene skjedde mot tvillingbyggene World Trade Center i New York og imot Forsvarsdepartementet , Pentagon i Washington. Målene er selve symbolene på USAs økonomiske og militære styrke og ble ved angrepene forsøkt satt ut av spill. Angrepene er av hårfin presisjon og kalles asymmetrisk krigføring. Bare i Pentagon ble 800 mennesker drept. Man vet enda ikke antallet døde i New York, men det forventes at mange tusener har mistet livet.

Hovedmistenkt er Osama bin Laden, eller noen fra hans nettverk. USA prøver legge sammen flere grupper i flere land, som det fort kan bli noe stort ut av.

Føreløpig har Talibans ambassadør i Pakistan Abdul Salam Zaeef sagt at bin Laden ikke kan stå bak denne terroristaksjonen, fordi bin Laden ikke har økonomiske midler til å utføre aksjoner av slike dimensjoner.

Det forventes aksjoner fra USA: Forsvarsminister Donald Rumsfeld har uttalt at dette er en krigshandling. Utenriksminister Colin Powell har gått klart og tydelig ut med at USA vil besvare denne dette angrepet. Vi er i krig med terrorister og vi må handle som om vi var i krig. har tidligere utenriksminister fra USA Lawrence Eagleburger uttalt.

2000: 12. oktober: Et angrep på den amerikanske, USS destroyer Cole i havna i Aden i Jemen og i alt 17 amerikanske sjøfolk mistet livet. FBI klaget i ettertid på lite samarbeidsvilje med myndighetene i Jemen. En bil med forhjulstrekk lastet med eksplosiver ble installert i nærheten, med falske papirer.

Osama bin Ladens organisasjon Qaida og militante muslimske fikk skylden for angrepet . FBI klager på lite samarbeidsvilje fra Yemen for å få saken oppklart. Yemen var base for Osama bin Laden i 90-åra, etter Gulfkrigen.

1998: På sommeren ble de amerikanske ambassadene i Kenya og i Tanzania ødelagte. Operasjonene ble utført samtidig. Ambassadene i henholdsvis Nairobi og Dar-es-Salaam ble smadret av bilbomber. I Nairobi ble en kraftig bombe eksplodert i nærheten av den amerikanske ambassaden og 40 personer døde. Rundt 230 personer mistet livet ved de to eksplosjonene. Det var personer som tilfeldigvis oppholdt seg i gatene utenfor ambassadene.

Konsekvenser: USA sendte 75 krysser-raketter mot leirene til Bin Laden i Afghanistan der følgelig Osama bin Laden har bygget opp sitt elektronisk utstyrte hovedkvarter. Disse leierene skal være i huler under Pamir-fjellene i det nordlige Afghanistan. Sudan ble også bombet som et resultat av disse aksjonene, en farmaseutisk fabrikk ble fullstendig ødelagt. Det er antatt at Osama Bin Laden styrer/koordinerer en rekke terroristgrupper i verden vía satelitt. Det ble utlovet 5 millioner dollar i dusør på tips som kunne føre til at Osama bin Laden kunne bli tatt.

1997: Et angrep eller drapsforsøk ble rettet mot Egypts USA-vennlige president Hosni Mubarak, da han besøkte Etiopia. Mistenkte for angrepet var islamist-lederen Hassan al-Turabi i Sudan fra National Islamic Front (NIF) i samarbeid med Osama bin Laden.

1996: En bombe eksploderte i USAs fly- og militærbasebase i Dharan/Al Khobar i det nordøstlige Saudia Arabia. En bombe ble plassert i en lastebil-truck utenfor den saudiarabisk militærbasen i Al Khobar. Motivet for aksjonen var å uttøve press amerikanernes militære tilstedeværelse i Persia-gulf-området etter gulfkrigen.

19 amerikanere mistet livet . I alt 386 personer ble skadet utenfor basen, der det var stasjonert flere tusen nordamerikanske soldater.

Mistenkt: Den islamiske militante gruppen Hizbollah og lederen Ahmed Nughassil med antatt støtte fra den iranske regjeringen. 14 personer er beskyldt for å være medvirking, derav fem fra Hizbollah, men det finnes ikke bevis for at Iranske myndigheter er involvert.

1995: En bilbombe eksploderte utenfor lokalene til den saudiarabiske nasjonalgarden i Riyad. Fem amerikanere og to indere ble drept, mens 60 personer ble skadet, derav 34 amerikanere.

To grupper tok på seg ansvaret: The Tigers of the Gulf og Islamic Movement for Change. Da sto trusselen helt klar: Hvis ikke USA dro seg ut av kongedømmet snarest var det flere aksjoner i vente.

Fire sadiarabere ble arrestert og beskyldt for bombingen, de ble alle henrettet i 1996 i Saudia Arabia.

1995: En bombe ble plassert av den amerikanske høyreekstremisten Timothy Mc Veigh utenfor en føderal bygning i Oklahoma City. 168 mennesker mistet livet og 400 ble skadet. Den skyldigeTimothy McVeigh ble henrettet i USA i år. Mc Veigh brukte en bilbombe i attentatet , som ble kjørt imot bygningen. Han ble inspirert av en bok “The Turner Diaries” av forfatteren William Pierce alias Andrew McDonald. Høyreekstremisten Mc Veigh var tilhenger av “leaderless resistance”. Han utførte terroristangrepet med bare en medhjelper.

1993: Dette året skjedde det første kjente angrepet mot World Trade Center i New York. Skyskaraperen til finanssenteret ble forsøkt sprengt ved hjelp av biler fylt med høyeksplosiver. Eksplosivene utløste brann i ventilasjonssystemet og seks personer ble drept og 1000 personer ble skadet.

Beskyldt og fengslet: Ramzi Yousef. Han ble arrestert i et pakistansk herberge av lokale myndigheter (FBI) nesten to år etter bombeattentatet. Eieren av herberget skulle ha vært en slektning av bin Laden, ifølge rapporter fra USA. “Det gjenstår det å bevise at han var en slekning av bin Laden” sier Erri terrorist Group Profile- Special Report. Noe besyndelig etteretningsarbeid, som kan indikere at det siste er oppspinn.

1988: Pam Am Flight 103 eksploderte over den skotske byen Lockerbie like før jul. 270 personer ble drept. Noen måneder tidligere hadde et amerikansk marinefartøy skutt ned et iransk passasjerfly over Persiabukta ved “en misforståelse”. 290 mennesker ble drept i den amerikanske nedskytingen.

1985: En palestinsk gruppe under ledelse av Abu Nidal kapret et Pan Am jumbojet i Karachi i Pakistan, for å tvinge USA til å sette terrorister på frifot. 17 mennesker ble drept da flyet ble stormet på flyplassen.

1985: To amerikanske soldater blir drept på en bar i Berlin.

Samme år blir Libya angrepet av USA, bombet med kirurgisk krigføring. Muhammad al Ghadaffis hus blir bombet og hans minste babydatter dør under angrepet. USA påsto å ha funnet en link mellom drapet på de to soldatene i Berlin og Libya.

1984: En bilbombe ødela en bygning som tilhørte den amerikanske ambassaden i Beirut. 16 mennesker ble drept og 96 såret, blant de sårede er den amerikanske og den britiske ambassadøren.

1983: Den 23.oktober detonerte en selvmordsbombe inne i en bygning i Beirut og 241 amerikanske soldater mistet livet.

Saudiarabiske Osama bin Laden advarte USA for tre uker siden om at han og hans tilhengere kunne iverksette et storstilt angrep imot amerikanske interesser, ifølge informasjon fra USA.

Angrepet kan være en gjengjeldelse for at USA støtter Israel, sier en arabisk journalist i London, som har tilgang til Bin Laden.

Aksjonen har blitt feiret i Øst-Jerusalem. Palestinere mener dette er en konsekvens av amerikansk politikk i den mest konfliktfylte regionen i verden.

Yasser Arafat har beklaget angrepet mot USA og fraskriver palestinere all mistanke for denne aksjonen og det den kunne vekke mot det palestinske folket.

Til og med israelske Moussad, bekrefter at PLO ikke har noe med aksjonen å gjøre.

Abdel-Bari Atwan, redaktør for den London-baserte avisen al-Quds al-Arabi mener at islamske fundamentalister under ledelse av bin Laden muligens stod bak angrepet på World Trade Center i New York.

NUPI i Norge mener aksjonen godt kunne ha skjedd uavhengig av bin Ladens ledelse. Nettverket til bin Laden er laget som uavhengige seller og har ineg hierakisk struktur. Dette gjør medlemmer i stand til å operere fritt og uavhengig til å bekjempe USAs imperialisme.

Det finnes et overordnet manifest som gir denne åpningen til aksjoner. NUPI gir oss innsyn i et dokument som sier: …it was a religious duty for all muslims to wage war on US citizens, military and civilians anywhere in the world.

Dette kan ikke tas ut av sammenhengen og det faktum at USA har tatt seg fram på muslimenes hellige jord. Gulfkrigen gjorde noe med de fleste araberne. Amerikanernes nærvær i Saudia Arabia er og har vært og er en stor provokasjon. Mekka og Medina de aller helligste stedene i den muslimske verden og ligger i Saudia Arabia, der hvor Usabah Bin Mohammad Bin Laden kommer fra.

Kilder: Norsk Utenrikspolitsk Institutt (NUPI), International Herald Tribune, Erri Terrorist Group Profile- Special Report, NTB, NRK og VG.

Gratis prøve
Kommentarer