Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

American Anarchist portretterer mannen bak boken som kan knyttes til en lang rekke skyteepisoder og terrorangrep.

American Anarchist

Charlie Siskel

USA

De fleste av oss har gjort visse ting som ungdommer, eller i andre perioder i livet, som vi tenker tilbake på med anger. Men noen har naturligvis begått ungdomssynder med mer alvorlige konsekvenser enn andre. Ta amerikanske William Powell, for eksempel, hovedperson i dokumentaren American Anarchist. Da han var en angivelig sint, ung mann – nærmere bestemt 19 år gammel i 1969 – skrev han den motkulturelle undergrunnspublikasjonen The Anarchist Cookbook.

Farlige oppskrifter. Boken inneholder svært spissformulerte tekster hvor Powell maner til væpnet revolusjon, samt oppskrifter for hvordan man selv kan produsere ulike former for våpen, eksplosiver og narkotika. Den inneholder illustrerte instruksjoner for å lage LSD på kjøkkenbenken, tåregass i kjelleren eller bomber i et hvilket som helst rom du måtte foretrekke. Store deler av denne kunnskapen hadde Powell selv funnet åpent tilgjengelig under seksjonen for militære manualer på biblioteket i New York, hvor han bodde da han i løpet av noen få måneder skrev den noe spesielle kokeboken. Tanken var å tilgjengeliggjøre informasjon som både det militære og ulike militante grupper, som den radikale venstresidegruppen «The Weathermen» (aktive på 1970-tallet), allerede var i besittelse av. Boken kommer riktignok med en advarsel om at den ikke er ment for hverken  barn eller idioter.

Etter mer enn 30 avslag fikk Powell omsider tilslag fra den uavhengige utgiveren Lyle Stuart, som allerede var kjent for å gi ut kontroversielle bøker. The Anarchist Cookbook ble publisert i 1971. Ikke overraskende ble den møtt med mye kritikk – blant annet ble utgivelsen omtalt som «the most irresponsible event in publishing history».

Til nå skal det totalt ha blitt solgt mer enn to millioner eksemplarer av The Anarchist Cookbook, som fra utgivelsen og frem til i dag har blitt knyttet til utallige volds-
episoder. Boken, eller utdrag av den, er visstnok funnet blant eiendelene til gjerningspersonene bak Oklahoma City-bombingen i 1995, Columbine High School-massakren i 1999, bombeangrepene i London i 2005, skytingen under en kinovisning av The Dark Night Rises i Aurora i 2012 og bombeangrepet mot Boston Maraton i 2013 – for å nevne noen.

Sint ung mann. Motivasjonen som lå bak den revolusjonære manualen skal ha vært et sterkt sinne mot de amerikanske myndighetene; ikke minst på grunn av krigføringen i Vietnam. Men i følge Powell selv var han også drevet av det enkle ønsket om å bli en publisert forfatter.

Noen ungdomssynder har alvorligere konsekvenser enn andre.

Likevel holdt han seg unna mediene etter at boken var sluppet, og avslo de mange intervjuforespørslene. I ettertid sier Powell at han allerede på dette tidspunktet hadde problemer med å stå for visse deler av bokens innhold, men at det var vanskelig å gå ut offentlig og dementere noe som allerede var trykket og distribuert under hans eget navn. Kanskje en smule forfengelig, men ikke fullstendig uforståelig.

Det hører også med til historien at forfatteren tidlig frasa seg rettighetene til boken, som han håpet at ville forsvinne gradvis. Slik gikk det altså ikke. The Anarchist Cookbook inneholdt en type informasjon man i dag kan skaffe på de mer lysskye delene av internett, hvor boken selv også etter hvert ble publisert. Men også papirutgaven er tilsynelatende fortsatt lett tilgjengelig, i tillegg til at eksempelvis Al-Qaidas instruksjonsmanualer på nett kan være inspirert av Powells bok.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.