Anarkistiske Ukraina To år etter Maidan: Bjørneboe og Kiev

Friheten er kompleks, som Bjørneboe sa den gang. For ham betydde frihet både forsamlings-, bevegelses-, informasjons- og ytringsfrihet – men alle forutsatte rettsikkerhet.

Truls Lie
Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 16.12.2015

10 dager i Ukraina viste meg det anarkistiske ved Euromaidan og opprøret som startet for to år siden (se side 1).
Problemet er at revolusjonene de siste årene har falt tilbake til mer eller mindre det samme, slik Bernt Hagtvedt beskriver det «etterrevolusjonære» (side 14). De virkelige beslutningene tas lenge etter at menneskene bak protestplakater og demonstrasjoner har fått utløp for sitt – når de slipskledde og uniformerte mennene kommer tilbake. Egypt, Jemen, Syria.
Mens man feiret Nobelprisutdelingen nå i desember, fortalte samtidig professor Qais Saeed i Klassekampen 10.12. at de samme økonomiske og sosiale utfordringene bak opprøret i 2011 dessverre var tilbake. Regimeendringen førte ikke til egentlige endringer – og grunnlaget for ekstremisme og terrorisme består. Den tunisiske eliten fortsetter med å undertrykke befolkningen, og politikken hardner til, som i andre land – med antiterror-lover, militarisering og begrenset ytringsfrihet.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer