Anarkisten fra Berlin

ANARKISTER: NY TID innleder her en serie om anarkister internasjonalt. Førstemann ut er Ralf Landmesser i Berlin.

hansgkkohler@web.de
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 01.08.2019

NY TID møtte anarkisten Ralf G. Landmesser i hans egne stappfulle A-Laden (anarkistbutikken), som bugner over av alle typer A-litteratur, bøker, magasiner og anarkistaviser i sentrum av Berlin.

Landmesser forteller at det på syttitallet var nære på at han hadde blitt tiltalt etter straffeparagraf 129a i den tyske straffeloven (for dannelse av en kriminell forening) fordi han hadde lånt et sitat fra RAF (Rote Armee Fraktion) fra den tyske avisen TAZ og publisert dette i den rød-svarte almanakken KalendA. Landmesser ble kalt inn på teppet av tiårets øverste terroristjeger i Berlin, Hans-Jürgen Przytarski. Høyesterettsdommeren prøvde å få Landmesser på limpinnen ved å stille innfløkte spørsmål, men lyktes ikke. Da møtet var over, advarte Przytarski ham på det sterkeste mot å offentligjøre liknende sitater; de kunne oppfordre folk til å gjøre dumme ting, mente han. «Hør her, herr Przytarski», svarte Landmesser. «I denne tyske urettsstaten finnes det fremdeles postfascistiske strukturer, samtidig som våre kapitalister samarbeider med et hvilket som helst bedritent diktatur! Så lenge dette pågår, holder jeg fast ved min mening.» Saken ble henlagt.

Dekket på bilen hans var stukket hull på, men bare halvveis, slik at bare litt luft lekket ut.

Imidlertid ble det opprettet en mappe omLandmesser hos det tyske føderale kriminalpolitiet. Det betrodde en tilfeldigpolitimann ham senere da Landmesser ved en anledning demonstrerte mot byggingav atomkraftverk. Landmesser ytrer i samme åndedrag at han allerede da hadde ensterk fornemmelse av at han ble overvåket, men at det nærmest var som enselvfølge å regne for dem som «lente seg litt for langt ut av vinduet politisksett».

Politisk sabotasje

Samtidig er han veldig nysgjerrig på hvor mange ganger det faktisk ble plantet spioner og politiske provokatører på ham fra myndighetenes side. Som eksempel nevner han at almanakken for 1991 først kunne utgis i februar samme år, og magefølelsen hans indikerer en sterk mistanke om at den tyske etterretningstjenesten aktivt stod bak forsinkelsen.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.