Ami go home!


Vietnam-krigen har fått mange til å se konfliktene på det asiatiske kontinent i et nytt perspektiv.

Cordsen var tidligere redaktør av Orientering, og med ved navneskiftet til Ny Tid i 1975.
Email: kjellcordtsen@gmail.com
Publisert: 2018-02-01

Orientering februar 1968

En gang ble Korea, og da navnlig Sør-Korea, fremstilt som frihetens forpost mot Nord – og Øst.

Begivenheter både i og utenfor Korea har siden bidratt til å korrigere, for ikke å si totalt endre, dette bildet. Særlig Vietnam-krigen har fått mange til å se konfliktene på det asiatiske kontinent i et nytt perspektiv – og stadig flere ser vel i dag Korea som det første Vietnam. USA blir ikke uten videre trodd når det taler om kommunistiske provokasjoner. Man har ikke helt glemt U2-affæren, da den amerikanske president løy åpent for verdensopinionen, eller intermessoet i Tonkin-bukta som etter alt å dømme var en amerikansk provokasjon.

Det var dette intermessoet som ga påskudd til bombingen av Nord-Vietnam, og man holdt et øyeblikk pusten da de første meldingene kom om oppbringelsen av det amerikanske etterretningsskipet ««Pueblo»» utenfor Nord-Korea. President Johnson tilkalte 15 000 mann fra reserven, de amerikanske radiostasjonene brakte mobiliseringsordren med korte mellomrom, og spenningen i USA har ikke vært større siden Cuba-krisen.

Senere meldinger kan tyde på at president Johnson ganske kynisk brukte «Pueblo»-affæren som et påskudd til å kalle inn reserven. Styrkene trengs i Vietnam, men av hensyn til opinionen har han ikke tidligere våget å gå til et så ekstraordinært skritt.

Abonnement kr 195/kvartal

USAs moralske indignasjon i denne saken er ellers vanskelig å ta alvorlig. Meget tyder på at «Pueblo» faktisk v a r innenfor den nord-koreanske 12-milsgrensen. Amerikanerne har oppgitt to motstridende posisjoner for skipet: posisjonsangivelsen 127 grader 54,3 minutter øst, 29 grader 25 minutter nord, stemmer ikke med den avstand til kysten på 20 sjømil som også ble oppgitt.

Men dette er underordnet. «Pueblo» har i to uker krysset utenfor den nordkoreanske kysten. Skipet var lastet til ripen med allehånde elektronisk utstyr, etterretningsoffiserene ombord tilhører NSA (National Security Agency) – USAs øre i verden.

NSAs hovedkvarter ligger utenfor Washington i USAs tredje største kontorkompleks. Bak det elektriske gjerdet, vakttårn og bevæpnede marinesoldater arbeider 14 000 etterretningsfolk på skift døgnet rundt. Dertil har NSA 10 000 lytteposter verden rundt – pluss et ukjent antall kommunikasjonssatellitter. De har alle til oppgave å avlytte og tolke signalkoder, militære og politiske informasjoner.

«Pueblo» er en slik flytende lyttepost. Utenfor Cuba …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)