Bestill sommerutgaven her

Ami go home!

Vietnam-krigen har fått mange til å se konfliktene på det asiatiske kontinent i et nytt perspektiv.

Orientering februar 1968

En gang ble Korea, og da navnlig Sør-Korea, fremstilt som frihetens forpost mot Nord – og Øst.

Begivenheter både i og utenfor Korea har siden bidratt til å korrigere, for ikke å si totalt endre, dette bildet. Særlig Vietnam-krigen har fått mange til å se konfliktene på det asiatiske kontinent i et nytt perspektiv – og stadig flere ser vel i dag Korea som det første Vietnam. USA blir ikke uten videre trodd når det taler om kommunistiske provokasjoner. Man har ikke helt glemt U2-affæren, da den amerikanske president løy åpent for verdensopinionen, eller intermessoet i Tonkin-bukta som etter alt å dømme var en amerikansk provokasjon.

Det var dette intermessoet som ga påskudd til bombingen av Nord-Vietnam, og man holdt et øyeblikk pusten da de første meldingene kom om oppbringelsen av det amerikanske etterretningsskipet ««Pueblo»» utenfor Nord-Korea. President Johnson tilkalte 15 000 mann fra reserven, de amerikanske radiostasjonene brakte mobiliseringsordren med korte mellomrom, og spenningen i USA har ikke vært større siden Cuba-krisen.

- annonse -

Senere meldinger kan tyde på at president Johnson ganske kynisk brukte «Pueblo»-affæren som et påskudd til å kalle inn reserven. Styrkene trengs i Vietnam, men av hensyn til opinionen har han ikke tidligere våget å gå til et så ekstraordinært skritt.

USAs moralske indignasjon i denne saken er ellers vanskelig å ta alvorlig.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Kjell Cordtsen
Cordsen var tidligere redaktør av Orientering, og med ved navneskiftet til Ny Tid i 1975.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte