Amerikanske jøders samvittighetskvaler


En flokk eldre, velutdannede jøder som jubler, klapper og hopper som besatte etter hver eneste setning som kommer ut av munnen til en populistisk gjøk med klovnehår. Hva i all verden har skjedd?

Plutselig husket jeg hvor jeg hadde sett det før. Det samme ansiktet. Den samme fremskutte haken som skaper et inntrykk av kraft og besluttsomhet. Den samme måten å snakke på. En setning, og så en pause for å ta imot flokkens ropende bifall. Den samme umiskjennelige kombinasjonen av monster og klovn. Jeg så ham mye i barndommen da han var i alle nyhetskanaler.

Benito Mussolini. Roma. Piazza Venezia. Il Duce på balkongen, den enorme flokken nedenfor på torget, yre og applauderende mens de roper seg hese. En masseorgie av tankeløshet. Denne uken både så og hørte jeg det igjen – på tv denne gangen.

Selvfølgelig var det også mange forskjeller da presidentkandidat Donald Trump talte i Washington D.C., den moderne versjonen av det gamle Roma. Den gang var Il Duce skallet og hadde derfor alltid på seg en flott, skreddersydd hatt. Trumps varemerke er det oransje håret, som han (ifølge hans egen butler) styler omhyggelig på egen hånd. Mussolini snakket italiensk – et av verdens vakreste språk selv når det kommer ut av munnen på en diktator. Trump snakker amerikansk engelsk, et språk ikke engang den mest lidenskapelige beundrer kan kalle melodiøst.
Men den største forskjellen er publikummet. Il Duce snakket til en romersk flokk, en moderne versjon av den antikke, romerske underklassen som ikke langt unna hadde skreket etter etter blod på skueplassen.
Trump snakket – utrolig nok! – til en samling eldre, velstående og velutdannede jøder. Jøder, for guds skyld! Mennesker som i sitt stille sinn mener seg å være …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

avnery@actcom.co.il
Kommentator i Ny Tid. Avnery er tidligere medlem av Knesset i Israel. Israelsk journalist og fredsaktivist (født 1923).

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte