Human Nature. Regissør Adam Bolt
Human Nature. Regissør Adam Bolt

Ambivalent om genmanipulering


GENREDIGERING Den nye genteknologien setter mye på spill for pasienter, foreldre og forskere. Når det å la naturen gå sin gang blir kontroversielt, blir valgmulighetene i seg selv et problem.

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Email: andersdunker.contact@gmail.com
Publisert: 2019-12-02
Human Nature

Adam Bolt (USA)

Adam Bolts Human Nature (vist på NRK 3. desember og tilgjengelig på NRKTV) seiler med sine mange priser og utmerkelser opp som en definitiv dokumentar om den nye revolusjonen innen genredigering. Mange har allerede fått med seg det grunnleggende: CRISPR er en klipp og lim-teknikk for gener, som gjør inngrep i cellenes gener og i arvematerialet langt lettere, billigere og mer presist enn noen våget å drømme om for 10 år siden. Beveger vi oss ut på et skråplan hvis vi åpner for slike endringer, der vi ender opp med en obligatorisk og altomfattende laboratoriekontroll over menneskets forplantning? Inngrepene blir mer og mer presise, men de samfunnsmessige konsekvensene forblir uoversiktlige.

Å traktere genteknologien i dokumentarformat er dermed en filmatisk linedans, siden redigeringen av dokumentarmaterialet også åpner for farlig manipulering og uintenderte effekter. Rammefortellingen om en gutt med en arvelig blodsykdom blir fortalt med et imponerende blikk for nyanser. Det kan likevel virke som hovedutviklingen i filmen, understøttet av megetsigende musikalske valg i lydsporet, er en reise fra rasehygienens mørke mareritt til den nye genteknologiens håpefulle fremtidsdrømmer. Samtidig er denne fremskrittsfortellingen fremstilt med en filmatisk ironi og et blikk for vitenskapelig eksess – som egger oss til skepsis uten å ta stilling på en klar måte.

Hva har forandret seg?

Som faktaformidling er filmen til gjengjeld suveren i sin klarhet. Teknologiens effektivitet blir illustrert og forklart – og dens iøynefallende effektivitet gjør at vi blir overrumplet av en fremtid vi trodde ville la vente på seg. De første CRISPR-redigerte menneskne er allerede født i Ukraina og i Kina. Siden lovgivningen er opp til hvert enkelt land, kan ingen påholdenhet beskytte oss mot det faktum at vi står overfor et veiskille: Ikke bare menneskets historie, men hele evolusjonshistorien, kan nå deles inn i tiden før og etter menneskets bevisste og tekniske evolusjon. Jennifer Doudna, som oppdaget CRISPRcas9 teknikken sammen med Emanuelle Charpentier, har følgelig kalt sin egen bok om gjennombruddet A Crack in …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)