Alternativ Krim-historie

Om løsrivelsen fra Ukraina og Vestens sanksjoner sett med Krims øyne.

Hoel er cand. philol.

Sanksjonene Vesten har igangsatt overfor Russland og Krim, kom som en overraskelse på Vladimir Konstantinov. Det var «som om en misunnelig nabo, som du likevel har betraktet som et noenlunde normalt menneske, hadde fått greie på at du feiret en begivenhet i hjemmet ditt, og av all kraft begynte å denge løs på varmeanlegget og synge obskøne sanger», skriver han i sin bok  To Go One’s Own Way. «Om folk på Krim hadde noen som helst illusjoner om Vestens objektivitet, så mistet de dem den dagen sanksjonene ble innført,» fortsetter han.

Politisk triller. Konstantinov er ingeniør og president i Den autonome republikken Krims parlament fra 2010. Han var sentral under løsrivelsesprosess fra Ukraina i forbindelse med statskuppet i Kiev i februar 2014. Boken er en personlig og åpenhjertig politisk thriller fra Krims indre liv under landets skjebnedager – rikt illustrert og med sentrale avtaler i opptrykk. Leseren er i godt selskap.

Krim hadde vært russisk i nesten 200 år da ukraineren Nikita Khrusjtsjov i 1954 overførte halvøya til Ukraina – over hodet på folket. Tiden under Ukraina var ikke god. Russisk og krimtatarsk språk og kultur ble undertrykt til fordel for ukrainsk. Ifølge Konstantinov ble flertallets tanker om å løsrive seg og vende tilbake til «Moder Russland» stadig mer uttalt.

Grunnloven av 1998 ga Krim rett til å være med på å utforme Ukrainas utenrikspolitikk, men denne retten ble sabotert. Krim ble utelatt fra diskusjonene rundt Ukrainas inntreden i NATO, og ingen spurte Krim da Janukovytsj inngikk avtalen med kuppmakerne, garantert av europeiske politikere 21. februar 2014.

Vladimir Konstantinov. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

På et uformelt møte i Moskva i januar samme år hadde Konstantinov luftet spørsmålet om hva Krim ifølge Moskva kunne foreta seg dersom opprørerne veltet de lovlig valgte myndighetene i Ukraina. Det var viktig for Krim ikke å gå glipp av det øyeblikket da de ville ha lovlig adgang til å vende tilbake til Russland. Samtalepartnerne trodde Janukovytsj ville stå seg.

Løsrivelsen. Krims grunnlov ga også rett til folkeavstemning. Saken ble diskutert i presidiet på Krim 4. februar 2014. Skulle de henvende seg til Russland og be om garantier for Krims status som autonom republikk?

Boken er en personlig og åpenhjertig politisk thriller fra Krims indre liv i landets skjebnedager.

Politifolk fra Krim forsvarte konstitusjonen på Maidanplassen – tre av dem med livet. Den 20. februar ble en busskolonne med folk fra Krim som hadde vært i Kiev for å forsvare konstitusjonen, angrepet av bevæpnede opprørere. Alle ble kommandert ut av bussene og mishandlet på det groveste. De som prøvde å flykte, ble angrepet med hunder. 7 mennesker døde og over 20 er fremdeles savnet. Dette fortalte folket på Krim hva de hadde i vente.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.