Alternativ Krim-historie

Om løsrivelsen fra Ukraina og Vestens sanksjoner sett med Krims øyne.

Avatar
Hoel er cand. philol.
Email: ane.hoel@online.no
Publisert: 10.11.2017

Sanksjonene Vesten har igangsatt overfor Russland og Krim, kom som en overraskelse på Vladimir Konstantinov. Det var «som om en misunnelig nabo, som du likevel har betraktet som et noenlunde normalt menneske, hadde fått greie på at du feiret en begivenhet i hjemmet ditt, og av all kraft begynte å denge løs på varmeanlegget og synge obskøne sanger», skriver han i sin bok  To Go One’s Own Way. «Om folk på Krim hadde noen som helst illusjoner om Vestens objektivitet, så mistet de dem den dagen sanksjonene ble innført,» fortsetter han.

Politisk triller. Konstantinov er ingeniør og president i Den autonome republikken Krims parlament fra 2010. Han var sentral under løsrivelsesprosess fra Ukraina i forbindelse med statskuppet i Kiev i februar 2014. Boken er en personlig og åpenhjertig politisk thriller fra Krims indre liv under landets skjebnedager – rikt illustrert og med sentrale avtaler i opptrykk. Leseren er i godt selskap.

Krim hadde vært russisk i nesten 200 år da ukraineren Nikita Khrusjtsjov i 1954 overførte halvøya til Ukraina – over hodet på folket. Tiden under Ukraina var ikke god. Russisk og krimtatarsk språk og kultur ble undertrykt til fordel for ukrainsk. Ifølge Konstantinov ble flertallets tanker om å løsrive seg og vende tilbake til «Moder Russland» stadig mer uttalt.

Grunnloven av 1998 ga Krim rett til å være med på å utforme Ukrainas utenrikspolitikk, men denne retten ble sabotert. Krim ble utelatt fra diskusjonene rundt Ukrainas inntreden i NATO, og ingen spurte Krim da Janukovytsj inngikk avtalen med kuppmakerne, garantert av europeiske politikere 21. februar 2014.

Vladimir Konstantinov. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer