Bestill sommerutgaven her

Alt-right og overtrampets politikk

Kill All Normies: Online Culture Wars from 4Chan and Tumblr to Trump and the Alt-right
Forfatter: Angela Nagle
Forlag: Zero Books (Storbritannia)

Angela Nagle jamrer seg over alt-right og forklarer hvorfor bevegelsen er blitt en suksesshistorie.

Presidentvalget i USA i 2016 var en kulminasjon av gamle institusjonelle og politiske feilgrep. Resultatene er uhørte, men ikke uforutsigbare. I et forsøk på å forstå hvorfor stemmene havnet der de gjorde og hva som har gjort trumpismen mulig, foretar Angela Nagles nye bok Kill All Normies et modig fremstøt i nettkulturens hinterland og oppsporer trender som hjalp Trump og hans like til makten.

Alt-right

Nagle hevder at det vi er vitne til i dag, ikke er et oppsving for den tradisjonelle amerikanske høyresiden. Det alternative høyre, bedre kjent som alt-right, er noe helt annet. Det har arvet mange verdier fra det tradisjonelle høyre, men har kvittet seg med kristendommens moralske begrensninger og tatt til seg Friedrich Nietzsches syn på «moral som antinatur».

Alt-right kan ha mer til felles med 1960-årenes frihetstrang på venstresiden enn med det tradisjonalistiske høyre.

Forfatteren går lenger og sier at alt-right kan ha mer til felles med 1960-årenes frihetstrang på venstresiden enn med det tradisjonalistiske høyre. Mens denne påstanden krever en mer utdypende diskusjon, virker Nagle overbevisende når hun argumenterer med at moralsk grensesprenging, som siden 1960-årene har vært betraktet som en venstreorientert estetikk og «en dyd innenfor vestlig sosialliberalisme», nå med suksess er annektert av alt-right.

Den motkulturelle lovprisningen av moralske overskridelser er et apolitisk redskap som utnyttes effektivt av dagens alt-right-ledere, som søker å appellere til massene.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Sevara Pan
Sevara Pan er skribent, basert i Berlin.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte