Alle stemmene forsvant

En teknisk feil gjorde at alle telefonstemmene fra hundretusener av nordmenn ble borte under lørdagens Melodi Grand Prix-finale. Bare juryens stemmer telte da de norske poengene skulle deles ut. Det kostet Bosnia-Hercegovina 8.-plassen. Men pengene får du ikke tilbake: De tilfaller Grand Prix-sirkuset.

Ny Tid

Publisert dato: 22/05/2009

Ukemagasinet Ny Tid kan i dag, på disse nettsidene, avsløre hva som skjedde i kulissene da Alexander Rybak natt til 17. mai vant årets Eurovision Song Contest-finale i Moskva.

For mens Rybak fikk full pott og suksess, ble kvelden tidenes nedtur for de hundretusener av nordmenn som benket seg rundt tv-skjermene for å stemme på sine favoritter. Ny Tid får bekreftet at ingen av stemmene fra Norge, sendt med sms eller innringt, ble tellende.

Istedenfor ble det kun den norske fagjuryen som ble tellende, visstnok som det eneste land av de 42 deltagerne.

De tekniske problemene er forklaringen på hvorfor Norge og Stian Barth Simonsen ble siste land som avga stemmer, noe som forvirret både Synnøve Svabø og det norske folk. Det var imidlertid ikke fordi at Norge ledet at dette skjedde, men på grunn av store tekniske problemer.

Fredag ettermiddag 22. mai samtalte Ny Tid med de informasjonsansvarlige i Eurovision Song Contest, som da ikke kjente til problemet. Etter at Ny Tid la ut saken om Grand Prix-skandalen klokken 15.22, kom så Eurovision med en pressemelding kl. 16.44. I den innrømmes feilene: «In Norway, a technical mistake by the telephone operator prevented them from being able to count the incoming telephone calls and text messages. Therefore, only the jury vote was used in Norway.»

Nordmenn har stemt for millioner av kroner lørdag, men får ikke pengene tilbake. Pengene tilfaller et tysk teleselskap og European Broadcasting Union (EBU). Konsekvensen er også at Bosnia-Hercegovina, som fikk null poeng av den norske fagjuryen, men 8 poeng fra det norske folk, mistet sin 8. plass i konkurransen.

Stian Malme, delegasjonsleder for NRK, var ikke klar over at de norske telefonstemmene ikke ble brukt, før Ny Tid kunne fortelle ham det fredag ettermiddag.

– Med forbehold om at jeg ikke har satt meg inn i saken, vil jeg si at dette er beklagelig for Bosnia-Hercegovina, men sånn er regelverket. Jeg vil understreke at NRK ikke har noe med telefonavstemningen å gjøre, vi får bare inn et resultat, sier Malme.

Han forteller at et tysk teleselskap, Digame, hadde ansvaret for telefonstemmene under finalen. NRK var ikke involvert i telefonstemmeprosessen, som går direkte mellom det tyske selskapet og EBU.

– Hva skjer med pengene til sms-stemmerne?

– De går inn i et totalbudsjett for Eurovision Song Contest.

Norge ga ingen poeng til Bosnia-Hercegovina og bandet Regina under årets Grand Prix-finale i Moskva. Men de norske seernes stemmer ble, på grunn av en feil, ikke tatt med i beregningen. Det bekrefter Dejan Kukric, leder for Bosnia-Herzegovinas Grand Prix-delegasjon, i en e-post til Ny Tid.

– Hvis vi ser på resultatene fra tidligere år, og det faktum at mange mennesker med bakgrunn fra Bosnia-Herzegovina bor i Norge, forventet vi poeng, og det var merkelig at vi ikke fikk noen poeng. Med stemmer fra Norge ville Bosnia Herzegovina fått et bedre resultat til slutt. (8. plass). Det er ganske åpenbart, skriver Kukric i e-postem.

I ettertid har man fått vite hvordan det norske folk egentlig stemte. Bosnia-Hercegovina fikk da 8 poeng fra publikum i Norge, men 0 fra fagjuryen. Det vil si at Bosnia egentlig antagelig skulle fått 4 poeng fra Norge, noe som ville gitt landet en 8. plass i stedet for en 9. plass i konkurransen, ifølge avisa Dnevni avaz.

Den bosniske delegasjonen har rettet spørsmål til Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), fordi Bosnia ikke fikk stemmer fra Norge under årets finale. Kukric fikk, ifølge e-posten, følgende svar fra EBU:

«Årsaken til at vi flyttet Norge til å presentere poengene sine til sist, var et uventet teknisk problem med telefonstemmingen med den norske telefonoperatøren. Selv da dette ble gjort kunne ikke det tekniske problemet løses i tide, og vi måtte, i henhold til stemmereglene, bare bruke jurypoengene fra Norge. »

Norske bosniere skuffet

Grand Prix er viden kjent for såkalt diasporastemming. Det vil si at tyrkere i Tyskland, nordmenn i Sverige, russere i Ukraina og bosniere i Norge benytter anledningen til å sende stemmer til hjemlandet. Azer Pehilj, som bor i Norge og har bakgrunn fra Bosnia-Herzegovina, reagerte da han oppdaget at Norge i år ikke ga poeng til Bosnia, til tross for at det bor over 15.000 bosniere i Norge, mange av dem ivrige Grand Prix-stemmere. Han ble sjokkert da han fikk vite at telefonstemmene ikke ble talt opp.

– Det er sjokkerende å se at slik info aldri ble presentert for de som brukte penger og tid til å stemme på sine favoritter, sier Pehilj.

Selv skulle han gjerne hatt pengene for Grand Prix-stemmene tilbake.

– Jeg har brukt 150 kroner. Jeg har to telefoner, og kona stemte, sier han.

«Fagjuryen er tilbake i ESC-avstemmingen, men folkets stemmer skal veie like tungt som ekspertenes», skrev NRK på sine nettsider i forkant av Melodi Grand Prix-finalen. Det kostet fem kroner å stemme, og det var mulig å stemme 20 ganger fra hver telefon. Det vil si at de ivrigste stemmerne kunne svi av 100 kroner hver på stemmer fra hver telefon – noe som altså var helt bortkastet.

Eurovision-pressemedarbeider Jarmo Siim fra EBU har ennå ikke kommet tilbake til Ny Tid.

Grand Prix er kjent for at publikum fra gode naboland stemmer på hverandre, og telefonstemmingen skapte i år ekstra stort engasjement. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre avslørte denne uka, overfor Islands utenriksminister under Efta-landenes EU-forhandlinger i Brussel, at også han stemte på Island og sangen Is it true? via sms.

Det var altså forgjeves. Stemmene til både Støre og nordmenn flest gikk lørdag rett i vasken.

Kommentarer