Bestill sommerutgaven her

Alle bruddene på folkeretten

UKRAINA / Rødts tidligere nestleder, ser i dette lengre essayet på betydningen av Folkeretten, ikke bare Russlands såkalte «uprovoserte» brudd på denne, men også Vestens mange brudd på Folkeretten. Her følger en, sett fra NY TID, betimelig kritikk av både SV, Rødt, venstresiden, media og krigshisselsen som pågår.

Atomkrig? Hvordan skal folk kunne forholde seg til dette som faktisk kan skje? Hvilke handlingsalternativer har vi?

Da første verdenskrig brøt ut gikk sosialdemokratene på begge sider av de to krigsblokkene inn for å sende våpen og støtte opp om sin egen blokks imperialistiske ambisjoner. Den gang var det bare de revolusjonære kreftene, bolsjevikene i Russland, som sa et tydelig «NEI» til å delta i denne vanvittige krigen og som aktivt jobba døgnet rundt for å agitere og mobilisere folk til å si nei til krig. /p>

I dagens Norge er sosialdemokratene for å sende inn våpen og trene opp ukrainske soldater. Befolkninga før første verdenskrig var såpass mørna av krigspropaganda fra mediene, på begge sider av krigen, at de var ivrige tilhengere av å knuse den demoniske og foraktelige fienden på den andre sida.
Stemningsbildet snudde ute i krigen, men da var allerede millioner av mennesker døde på slagmarken. Så hva skal vi gjøre for å snu stemningsbildet her i vår USA-leda «blokk» i dag før verdenskrigen eventuelt bryter ut? Hva skal vi gjøre for å svekke tiltroen til at mer krig er løsninga?

Kanskje er det nettopp da det er viktig å huske på nettopp historien…
Min farmor, fortalte meg historie på historie opp gjennom oppveksten. Hun fortalte meg om hvordan det var å være 9 år og få tyske soldater . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Marielle Leraand
Tidligere nestleder i Rødt.

Relaterte artikler