Alice in Warland

Patrick Cockburn: The Age of Jihad. Islamic State and The Great War in the Middle East Verso Books

Vesten har trodd på mirakler i Midtøsten, hevder stjernejournalisten Patrick Cockburn. 

Henning Næss

The Age of Jihad. Islamic State and The Great War in the Middle East

Patrick Cockburn

Verso Books

Patrick Cockburn er en av de mest respekterte journalistene i verden, og har gjennom mange år rapportert fra Midtøsten til blant annet The Independent. Ikke sjelden har hans spådommer vist seg å holde stikk – blant annet var hans forutsigelser om hvordan forholdene ville utvikle seg etter at USA invaderte Irak i 2003 så nøyaktige at det vakte oppsikt blant verdens ledende politikere.

Stor kunnskapskilde. Cockburn kjenner forholdene i regionen inngående, og selv en leser som pløyer seg gjennom kilovis med aviser hver dag for å holde seg oppdatert, kan bli overrasket over nye detaljer og sammenhenger.

Den vestlige verden har lenge lidd av «Alice in Wonderland-syndromet» når det gjelder Midtøsten, mener han: troen på at det vil hende «seks umulige ting før frokost». En av disse umulige tingene var at det skulle gå an å ødelegge IS og på samme tid kvitte seg med Syrias diktator Bashar al-Assad. Cockburn mener USA og deres allierte i Europa nektet å innse at al-Assads fall ville skape et maktvakuum som uunngåelig ville bli fylt av IS og Al-Qaida-liknende avleggere

Fra innsiden. The Age of Jihads største verdi ligger i de nære øyenvitneskildringene fra folk som har blitt såret under kriger i området. Forfatteren skriver at den beste måten å lære om hva som foregår i et krigsherjet land på, er å besøke militære hospitaler. Sårede soldater og andre involverte i krigshendelser kjeder seg ofte mens de ligger i rekonvalesens, og er derfor ivrige etter å fortelle hva de har opplevd. I juli 2015 besøkte Cockburn for eksempel Hussein Teaching Hospital i den hellige sjiabyen Karbala, hvor en avdeling var reservert sårede fra sjiamilitsen Hashid Shaabai. Når Cockburn spør soldatene hva som var hovedgrunnen til at de tapte for IS, er svaret at de ikke fikk nok militær trening, kun tre måneders militær opplæring, noe som førte til at de begikk alvorlige feil i krigføringen.

Djevelske detaljer. Man kan kanskje lure på om The Age of Jihad er utdatert, siden den er en samling essays fra 2001 til 2015. Dens verdi ligger imidlertid både i at man kan følge utviklingen i Midtøsten fra måned til måned, og ikke minst i at den gir oss kjennskap til grusomme detaljer. Dette skriver Cockburn 24. februar 2016: «Mosul-folk kaller det for ’Biteren’ eller ’Klipperen’ – et metallinstrument nylig tatt i bruk av IS for å straffe kvinner som ikke dekker kroppen fullstendig med sine klær. En forhenværende skolerektor som forlot byen tidligere denne måneden, forteller at redskapet forårsaker ubeskrivelig smerte når det kutter biter av kjøtt.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.