Aleppos fall fra innsiden


Aleppos fall inntar et bakkeperspektiv til den syriske konflikten og kommer tidvis farlig tett på dramatikken i Syrias hovedstad. 

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2018-01-03
Aleppos fall
Regisør: Nizam Najar
(Norge)

«Jeg vil se opprøret fra innsiden,» sier regissør Nizam Najars fortellerstemme i dokumentaren Aleppos fall, som hadde verdenspremiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) nylig. Den Oslo-baserte filmskaperen har bakgrunn fra Syria, Libya og Sudan, og ble født i Aleppo der han i tillegg bodde fra han var 10 til han var 16 år.

I filmen reiser Najar tilbake til den nå sterkt krigsherjede syriske storbyen, ti år etter at han sist besøkte den. Sammen med en lokal fotograf bestemmer han seg for å oppsøke en av byens frontlinjer for å finne ut hvorfor opprørerne ikke har klart å bekjempe president Bashar al-Assad, tre år etter at opptøyene startet.

Ulike oppfatninger. I filmen følger de to en av byens angivelig 16 ulike militser innen Free Syrian Army, fra 2014 til 2016, frem til byen etter hvert faller for de russiskstøttede regjeringsstyrkenes overmakt. Denne opprørsgruppen ledes av Haj Khaled, som med filmskaperens ord er en slags farsskikkelse for mange av de unge mennene i militsen. Han utfordres likevel av den yngre og karismatiske nestlederen Omar, som har ansvaret for deres militære operasjoner, og som ofte forfekter helt andre standpunkter enn lederen. For eksempel om å respektere våpenhvilen som på et tidspunkt blir innført, som Omar mener er en anledning til å forsøke å samle de ulike grupperingene til en felles front – mens lederen Khaled synes å frykte at en samlet enhet vil være mer forutsigbar og enklere å manipulere for fienden.

Internt splittet. Aleppos fall er ikke en film som trekker de store linjer når det gjelder Syria-konflikten. Fokuset er hele tiden på den lokale gruppen, som Najar og hans fotograf har kommet imponerende tett på – ikke minst i farefulle situasjoner. Der vi langt oftere får høre om de mange som har flyktet fra Syria, handler denne filmen om dem som ble – som nektet å gi opp, slik filmskaperen har forklart det. Men, slik tittelen mer enn antyder, levner ikke filmen altfor mye håp om at deres kamp skal lykkes med det første.

Dokumentaren tegner et bilde av en internt splittet militsgruppe, og et vesentlig poeng synes å være at den manglende evnen til å stå sammen bidro til opprørernes nederlag og Aleppos fall. (Samtidig minner Najar oss om at Assad fikk …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?