Bestill høstutgaven her

Aleppos fall fra innsiden

Aleppos fall
Regissør: Nizam Najar
(Norge)

Aleppos fall inntar et bakkeperspektiv til den syriske konflikten og kommer tidvis farlig tett på dramatikken i Syrias hovedstad. 

«Jeg vil se opprøret fra innsiden,» sier regissør Nizam Najars fortellerstemme i dokumentaren Aleppos fall, som hadde verdenspremiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) nylig. Den Oslo-baserte filmskaperen har bakgrunn fra Syria, Libya og Sudan, og ble født i Aleppo der han i tillegg bodde fra han var 10 til han var 16 år.

I filmen reiser Najar tilbake til den nå sterkt krigsherjede syriske storbyen, ti år etter at han sist besøkte den. Sammen med en lokal fotograf bestemmer han seg for å oppsøke en av byens frontlinjer for å finne ut hvorfor opprørerne ikke har klart å bekjempe president Bashar al-Assad, tre år etter at opptøyene startet.

Ulike oppfatninger. I filmen følger de to en av byens angivelig 16 ulike militser innen Free Syrian Army, fra 2014 til 2016, frem til byen etter hvert faller for de russiskstøttede regjeringsstyrkenes overmakt. Denne opprørsgruppen ledes av Haj Khaled, som med filmskaperens ord er en slags farsskikkelse for mange av de unge mennene i militsen. Han utfordres likevel av den yngre og karismatiske nestlederen Omar, som har ansvaret for deres militære operasjoner, og som ofte forfekter helt andre standpunkter enn lederen. For eksempel om å respektere våpenhvilen som på et tidspunkt blir innført, som Omar mener er en anledning til å forsøke å samle de ulike grupperingene til en felles front – mens lederen Khaled synes å frykte at en samlet enhet vil være mer forutsigbar og enklere å manipulere for fienden.

Internt splittet. Aleppos fall er ikke en film som trekker de store linjer når det gjelder . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte