Advarer mot sperregrensen

Et styrket Rødt og De Grønne kan kaste SV og Venstre ut av Stortinget, uten at noen av dem blir representert, advarer valgforsker. – Vi tar trusselen på alvor, svarer stortingsrepresentant Snorre Valen.

Sperregrense. Kampen om stortingsplassene og sperregrensen på fire prosent spisser seg til foran valgdagen 9. september. Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU advarer nå mot at fire mindre partier med grønn profil kan ende opp med å kjempe mot hverandre, uten at noen blir representert.

– Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne kan trekke SV og Venstre under sperregrensen, uten at de selv får inn et mandat på Stortinget, sier Jenssen til Ny Tid.

Siste helg hadde Rødt landsmøte. Partileder Bjørnar Moxnes gjorde det da klart at de kommer til å gå etter blant annet de usikre SV-velgerne under årets valgkamp. Det betyr at SV sitt stortingshåp kan bli torpedert fra ytterste venstreside.

– Miljøopptatte SV-velgere er for eksempel skuffet over at månelandingen på Mongstad ble avlyst, over de store veiprosjektene på Vestlandet i den nye transportplanen og over den vage satsingen på kollektivtransport. Denne typen misnøye over hva regjeringen har oppnådd og kommet til kort med, gir Rødt og De Grønne en åpning, forklarer Jenssen.

Han påpeker at det er usannsynlig at Rødt eller MDG skal klare å komme over sperregrensen på fire prosent, men at de kan vinne på stor oppslutning i Oslo eller Bergen.

– Deres største mandatsjanse ligger i å vinne distriktsmandatet fra Oslo, sier Todal Jenssen.

En måling viser at 19 prosent av SV-velgere fra 2009 nå er usikre på hva de skal stemme på. Jenssen poengterer at SV har vært i denne situasjonen før:

– Den nåværende situasjonen er lik den vi hadde i 2009. Misnøyen mot eksempelvis SV var betydelig, uten at det økte oppslutningen om Rødt og MDG vesentlig, utdyper Jenssen.

Samtidig skisserer han et dystert valgkampsprognose for partiene

– Fordi meningsmålingene spriker, er det vanskelig å vurdere hvor sterke Rødt og De Grønne faktisk er for øyeblikket. I en valgkamp fokusert på Ap og Høyre øker sjansen for at SV og Venstre faller under sperregrensen, siden SV lekker til Ap og Venstre-velgere går til Høyre, utdyper han.

Sviktanklage

I Rødt møter framtidsutsiktene til SV liten sympati. Partiets nestleder, Marielle Leraand (tidligere SV), mener SV har seg selv å takke for den negative framtidsutsikten.

– SV har sviktet velgerne sine. De er ikke lenger et fredsparti når de stemmer for å bevilge to milliarder kroner til jagerflykjøp som kan bli brukt til å forsvare amerikanske og norske økonomiske interesser i framtida. For SV-velgerne er den konsekvente fredspolitikken viktig, og når partiet ikke en gang velger å ta dissens når kjøpet er oppe til avstemming i Stortinget, er det klart at velgerne ikke kjenner partiet sitt igjen, forklarer Leraand.

Hun avviser problemstillingen om Rødt skal torpedere SV uten selv å få inn noen:

– Det er ikke vår oppgave å få SV inn på Stortinget. Norge trenger en virkelig sosialistisk stemme som ikke lar seg bøye av for Arbeiderpartiets økende høyreorienterte politikk.

Ser trussel

Stortingspolitiker Snorre Valen (SV) fra Trondheim tilbakeviser på det sterkeste at ting har blitt verre med dagens rødgrønne regjering:

– I denne regjeringen har SV blant annet doblet bistandsbudsjett, mangedoblet jernbaneinvesteringene og støtten til kollektiv i byene, sørget for full barnehagedekning og bidratt til å endret norske utenrikspolitikk. De aller fleste mener at ting har blitt bedre, forklarer han.

SVs partikontor ønsker ikke kommentere trusselen fra De Grønne eller Rødt. Men Valen ser at SV har mistet stemmer til De Grønne:

– Vi ser at det er noen av velgerne som går til De Grønne, og det er noe vi tar på alvor, men det er ikke slik at vi eier velgerne. Jeg bruker ikke krefter på å være sint på at de velger andre ting, men jeg fokuserer heller på å fremme SVs politikk, utdyper han.

Valen tilbakeviser Rødts kritikk rundt jagerflykjøp. Han mener SV reagerte på den beste måten de kunne.

– 94 prosent av den norske befolkningen stemmer på partier som er for NATO og ser på USA som viktig for sikkerhetspolitikken. Det SV var opptatt av i jagerflykjøpet, var å sette klare begrensninger på kostnadene, og sette som et premiss at jagerflykjøp må behandles på et årlig basis av Stortinget, forklare han og legger til:

– Ideelt sett skulle jeg ha sett at vi gikk for svenske fly, men verken SV eller Rødt kan greie å gjøre noe med det alene. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 19.04.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer