Aldri mer krig?


Kan en tredje verdenskrig basert på påstander komme kastet på oss? Våre allierte har utplassert dommedagsvåpen i stort antall – en storkrig i dag setter alt liv i fare.

Et skudd var nok til å starte menneskehetens første verdenskrig. Det burde vi legge oss tungt på minne, nå når krigsgale menn atter bedriver farlig flørt med verdens fred. Ingen høstet ære og ingen ville ha skylden for 18 millioner døde, lidelser og ødeleggelser. Da skuddsalvene stilnet, lød Europas mantra: «Aldri mer krig.» Ikke lenge etter satte Tyskland i gang med storstilt opprustning. Enkelte advarende røster påpekte at ingen mobiliserer på det viset uten at de vil ha krig, men stemmene druknet, og okkupasjonen kom som kastet på oss.

Da freden gjenoppsto, var 55 millioner europeere krigsdrepte, og mer enn 11 millioner befant seg på flukt. «Aldri mer krig,» messet Europa samstemt under et langvarig fiendskap mellom to iskalde fronter som tinte på 90-tallet. Men vårtegnene ga ingen grobunn for en fredelig fremtid.

Norges regjering sier JA til klodens mest ødeleggende våpen.

USA er eneste stormakt som har benyttet atombomber mot krigsmål. Det satte støkken i oss – en stund. Bildene fra USAs dommedag over Nagasaki og Hiroshima ga gåsehud, men nå har vi helt glemt å frykte kjernefysiske våpen – selv om det finnes flere av dem enn noen sinne. USA har i det siste satset stort på å «forbedre» slike, og vi følger stormakten blindt og blåøyd og bryr oss mindre om andre mennesker i fjerne land som betaler dyrt for «forsvarsalliansens» unødige kriger mot land som ikke har truet det minste.

Tause røster. Krigen mot Irak kom beviselig i gang ved hjelp av amerikanske løgner. Gaddafi ble ure …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Kari Elisabet Svare
Svare er medlem i Bestemødre for fred.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte