Aldri mer krig?


Kan en tredje verdenskrig basert på påstander komme kastet på oss? Våre allierte har utplassert dommedagsvåpen i stort antall – en storkrig i dag setter alt liv i fare.

Svare er medlem i Bestemødre for fred.
Email: karielisabets@gmail.com
Publisert: 2018-05-02

Et skudd var nok til å starte menneskehetens første verdenskrig. Det burde vi legge oss tungt på minne, nå når krigsgale menn atter bedriver farlig flørt med verdens fred. Ingen høstet ære og ingen ville ha skylden for 18 millioner døde, lidelser og ødeleggelser. Da skuddsalvene stilnet, lød Europas mantra: «Aldri mer krig.» Ikke lenge etter satte Tyskland i gang med storstilt opprustning. Enkelte advarende røster påpekte at ingen mobiliserer på det viset uten at de vil ha krig, men stemmene druknet, og okkupasjonen kom som kastet på oss.

Da freden gjenoppsto, var 55 millioner europeere krigsdrepte, og mer enn 11 millioner befant seg på flukt. «Aldri mer krig,» messet Europa samstemt under et langvarig fiendskap mellom to iskalde fronter som tinte på 90-tallet. Men vårtegnene ga ingen grobunn for en fredelig fremtid.

Norges regjering sier JA til klodens mest ødeleggende våpen.

USA er eneste stormakt som har benyttet atombomber mot krigsmål. Det satte støkken i oss – en stund. Bildene fra USAs dommedag over Nagasaki og Hiroshima ga gåsehud, men nå har vi helt glemt å frykte kjernefysiske våpen – selv om det finnes flere av dem enn noen sinne. USA har i det siste satset stort på å «forbedre» slike, og vi følger stormakten blindt og blåøyd og bryr oss mindre om andre mennesker i fjerne land som betaler dyrt for «forsvarsalliansens» unødige kriger mot land som ikke har truet det minste.

Tause røster. Krigen mot Irak kom beviselig i gang ved hjelp av amerikanske løgner. Gaddafi ble urettvist fremstilt som sitt eget folks fiende. Deretter ble Russland gjeninnsatt som hovedtrussel og Assad svartmalt. Vi burde vite – men har glemt – at hver gang en nasjon i USAs stormaktsspill skal til pers, produseres denne typen propaganda, som vi ikke må tro på uten at forholdene er grundig sjekket..

Kjemiske våpen er forbudt, mens atombombenes trussel neddempes. Norges regjering sier JA til klodens mest ødeleggende våpen. De kan ikke si NEI på grunn av NATO-medlemskapet. Da Trump nettopp tvitret en krigserklæring og utfordret erkefienden til kamp på grunn av nok et påstått giftgassangrep, holdt jeg pusten, men hørte merkelig nok ikke et ord om hva det vil bety for landet vårt.

Abonnement halvår kr 450