Det aldrende menneskes skrift


90-årige Torben Brostrøm og 80-årige Jørgen Leth giver os erfarne ord om alderdom, liv og død.

Fast bidragsyter til NY TID.
Email: moestrup@gmail.com
Publisert: 2017-07-13
       
Ved kanten. En endnu levendes erindringer/Men jeg er her jo
Forfatter: Torben Brostrøm/Jørgen Leth 
Forlag: Gyldendal, Danmark

For nylig besøgte jeg min bedstemor for at sige farvel, inden jeg rejser med familien for at bosætte mig i USA et halvt års tid. På et tidspunkt under vores besøg sagde hun til mig, at det jo kunne være, hun døde, mens vi var væk. Det tænkte jeg ikke videre over, for min bedstemor taler af og til om, at hun jo nok skal dø snart. At hendes fødselsdag nok er den sidste. At det ikke er godt at vide, om hun er her næste år. Men da vi gav et sidste farvelkram i døren, begyndte hun at få vand i øjnene, hendes stemme knækkede over, og til sidst græd hun en anelse. Jeg har aldrig før set min bedstemor på 92 år græde før.

I dagene efter har jeg spekuleret på, hvorfor hun mon græd. Var det tanken om at vi skulle rejse og dermed leve fjernt fra hende et halvt års tid? Jeg tvivler. For vi ser ikke så meget til hinanden længere; der kan næppe være et større afsavn. Var det mon snarere en reel angst for at dø, der mødte hende i det øjeblik?

Det …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn