AKTUELL: ARNE STRAND


23. juli ble en norsk spesialsoldat drept i Afghanistan. Det er en sterk sammenheng mellom hva som skjer i Afghanistan og Pakistan, forklarer forsker og Afghanistan-ekspert Arne Strand, som mener en militær løsning ikke vil fungere.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-07-27

En norsk spesialsoldat er blant godt over hundre utenlandske soldater som er drept i Afghanistan hittil i år. Stadig nye rapporter om kidnappinger og selvmordsbombere kommer fra det krigsherjede landet. Samtidig har det eksplodert i nabolandet etter stormingen av Den røde moské i Islamabad. I løpet av de tre første ukene i juli ble 285 mennesker drept i selvmordsangrep i Pakistan. Hva er det som skjer i de to landene?

– Begge steder spres kampen mot USA og dets støttespillere til nye områder. Swat-dalen i det nordlige Pakistan har for eksempel tidligere vært fredelig. Men i det siste har det også blusset opp her. Den mest iøyenfallende forandringen er imidlertid bruken av selvmordsbombere. Muslimer i Afghanistan tror egentlig ikke at du kommer til himmelen hvis du tar selvmord, og dette er også den vanlige oppfatningen i Pakistan. At selvmordsangrep nå har blitt mer og mer vanlig tror jeg har to årsaker. For det første er det et overspill fra krigen i Irak og …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal