Aksjonistene vil aldri gi opp kampen for Førdefjorden

Av: Tina Vågenes Det er på tide å finne frem kjettinger og hengelåser. Vi lover lenkeaksjoner om det trengs. Nordic Mining planlegger en gruve i Sogn og Fjordane som vil legge store deler av Førdefjorden død. Folk i nærområdet vil ikke ha denne gruven, og mange truer med å flytte langt bort. Når gruveselskapet likevel […]

Ny Tid

Av: Tina Vågenes

Det er på tide å finne frem kjettinger og hengelåser. Vi lover lenkeaksjoner om det trengs.
Nordic Mining planlegger en gruve i Sogn og Fjordane som vil legge store deler av Førdefjorden død. Folk i nærområdet vil ikke ha denne gruven, og mange truer med å flytte langt bort. Når gruveselskapet likevel hevder at de lokale er på deres side, kommer arrogansen virkelig frem. Det er på tide å finne frem kjettinger og hengelåser for å stoppe dem.

Ja, tross fagmiljøers nei. Selskapene og lobbyistene som jobber for norsk mineralnæring, feiret 17. april i år. Da fikk Nordic Mining tillatelse fra Regjeringen til å sprenge Engebøfjellet i Sogn og Fjordane og dumpe avfallet i Førdefjorden. Alle som bryr seg om bevaring av natur og matproduksjon i fjorden, fikk derimot et hardt slag. Selskapet fikk ja til å dumpe 250 millioner tonn gruveslam og kjemikalier i fjorden, til tross for sterke protester fra blant annet Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet. Hvordan noen fremdeles kan ha tillit til at Regjeringen lytter til fagpersoner, er vanskelig å fatte for miljøbevegelsen.

Vi lover lenkeaksjoner. Etter avgjørelsen kom det voldsomme reaksjoner, som statsministeren i kjent stil ikke vil anerkjenne. «Saken er avgjort,» sier Erna. Det vil nok mange være uenig i. Nordic Mining mangler tre konsesjoner for å starte, samt kapital. Natur og Ungdom har sammen med Naturvernforbundet, Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe klaget avgjørelsen inn til Kongen i Statsråd og EFTA-domstolen. Og kanskje viktigst av alt – vi lover lenkeaksjoner for å stoppe gruven hvis det trengs.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.