Agent MI5 synger ut


John Tanner, alias direktør Kristian Gleditsch ved Norges geografiske oppmåling, er avslørt – uten medvirkning fra Asbjørn Bryhn eller hans medarbeidere i overvåkingstjenesten. Det vil si: Gleditsch, nyss hjemkommet fra grenseoppgang i Pasvik, avslørte seg selv på en pressekonferanse tirsdag i nærvær av hele Oslo-pressen. Det er han som har skrevet den omtalte Spionen som elsket sin neste, Pax-boken med Lygren-saken som tydelig utgangspunkt. Boken har vakt adskillig oppsikt, ikke minst fordi det fremgår av omslaget at forfatteren tidligere har vært knyttet til etterretningstjenesten. Og det var nok en og annen som hadde gjettet seg til riktig løsning.

Cordsen var tidligere redaktør av Orientering, og med ved navneskiftet til Ny Tid i 1975.
Email: kjellcordtsen@gmail.com
Publisert: 2017-12-01

FRA ORIENTERING OKTOBER 1967

«Jeg valgte anonymiteten, men ikke ut fra noe ønske om å skjule meg. Hvis jeg dét hadde villet, hadde jeg ikke latt forlaget behandle meg slik på omslaget som det har gjort,» sier Gleditsch. «For jeg kunne jo ikke vente å bli lenge skjult med dét. Men når man har sittet 22 år i en ganske høy embetsmannsstilling, lar det seg ikke unngå at publikum har dannet seg et bilde av en, eller rettere sagt to bilder: noen et sympatisk og andre et mindre sympatisk, andre igjen kanskje et mer nøytralt bilde. Jeg ønsket ikke at noen av disse bildene skulle forstyrre bedømmelsen av boken. Jeg ønsket den bedømt ut fra sitt innhold og ikke ut fra forfatterens status eller mulige egenskaper. Jeg hadde derfor regnet med bli avslørt, men håpet at noen av anmeldelsene skulle komme før avsløringen.»

Vi har etter pressekonferansen fått trukket direktøren med til et mer stillferdig hjørne på Bristol Inn. Pressekonferansen var nemlig …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal