Bestill sommerutgaven her

Afrikansk problem – globale løsninger

Når over en milliard kroner forsvinner i ulovlig kapitalflukt fra Afrika hver eneste dag, er det et problem som krever internasjonalt samarbeid. 

Ufattelige 425 milliarder kroner forsvinner fra det afrikanske kontinentet hvert år gjennom skatteunndragelser, samtidig som det trengs 10 millioner nye arbeidsplasser hvert år for å holde tritt med dagens arbeidsledighet. Rollen for et ansvarlig næringsliv i Afrika har aldri vært større.

Utenriksminister Børge Brende bruker mye energi på å fremheve næringssamarbeid som den nye vinen innen utviklingspolitikk, og omtaler forholdet mellom norske bedrifter og afrikanske land som et «vinn-vinn». Selv om flere norske investeringer og mer handel med Afrika er ønsket, blir det bare halvsant at alle parter alltid vil ha samme interesser.

Ifølge Global Financial Integrity forsvinner 1,6 ganger bistanden til Afrika ut av verdensdelen i ulovlig kapitalflukt, og 83 prosent av dette er resultat av internasjonale konserners kreative bruk av underselskaper i skatteparadis (eller hemmeligholdsjurisdiksjoner).

Gjeldskrise. Vi kan ikke late som at norsk næringsliv er støpt i et unikt etisk kaliber bare på grunn av sin nasjonalitet. Korrupsjonssaker i Yara, Telenor og Statoil demonstrerer med all tydelighet at til og med selskapene som har de største antikorrupsjonsprogrammene, har vært i befatning med lyssky virksomhet. Derfor er det helt på sin plass å stille spørsmål når norske selskaper og fond gjør bruk av skatteparadiser for sine investeringer.

Afrikanske land har i gjennomsnitt skatteinntekter som tilsvarer 18 prosent av BNP. OECD-landene har en skatteinngang som tilsvarer hele 36 prosent av BNP, noe som setter disse landene i stand til å betale for utdanning, . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

johan@afrika.no
Johan N. Hermstad er daglig leder for Fellesrådet for Afrika.

Du vil kanskje også like