Afrika dreper sin sol

Velgerne i Zimbabwe har sagt klart og tydelig ja til en ny grunnlov, viser resultatene av folkeavstemningen den 16. mars. Dermed kan det holdes nyvalg i landet, kanskje så tidlig som i juli.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Ethel Irene KabwatoSend din reaksjon til debatt@nytid.no

Ethel Irene Kabwato er forfatter, lærer, aktiv i «Zimbabwe Women Writers» og ulike mediefrihetsprosjekter. Hun leder også det frivillige prosjektet «Slum Cinema» i Harare, hvor fattige barn ytrer seg gjennom film. Kabwato skriver eksklusivt for Ny Tid.


Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister:Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji(Canada), Nawal El-Saadawi(Egypt),Elena Milashina(Russland),Tiam Irani (Iran),Martha Roque (Cuba), Ethel Irene Kabwato (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).


Angripere leser ikke Afrika: det som er i vente


De leser bare det som ligger på veien til Zomba


Han hadde større visjoner da, enn sine fiender


Men Malawi, det som er i vente er nå avsluttet.

Utdrag fra Steve Chimombos dikt «Veien til Thakadzo»


Blantyre, Malawi. Den 16. mars, den dagen zimbabwerne stemte over en ny grunnlov, var jeg langt hjemmefra. Jeg hadde ankommet Blantyre i Malawi kvelden den 15. for å begrave min bror Creedence, som hadde dødd etter kort tids sykdom.

På en eller annen måte visste jeg at jeg kom til å gå glipp av dramaet i zimbabwisk politikk rett før folkeavstemningen. Sent i februar hadde vi akkurat vært vitner til den første bølgen med politisk vold da 12 år gamle Christpower Maisiri fra Headlands i Manicaland-provisen ble brent til døde mens han sov i en hytte. Maisiris far er en velkjent aktivist i Bevegelsen for Demokratisk Endring- Tsvangirai (MDC-T).

Selv om Maisiris død stjal rampelyset, viste det kenyanske valget seg å være interessant for mange zimbabwere. Uhuru Kenyattas seier, til tross for tiltalen fra den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord (ICC), skapte oppstyr i zimbabwiske politiske sirkler fordi Raila Odinga, en alliert av MDC-T, hadde tapt presidentvalget.

Odingas nederlag gav Zanu PF selvtilliten de trengte i sine forberedelser for valget i juni. For dem betydde Odingas nederlag et tap for Tsvangirai. Kenya og Zimbabwe deler en felles historie, hvor begge land er tidligere britiske bosetterkolonier.

Mens zimbabwerne stemte for en ny grunnlov, stod en gruppe seniorpolitikere fra Malawis Demokratiske Progressive Parti (DPP) tiltalt for forsøk på å omgå grunnloven, for å hindre at visepresident Joyce Banda skulle bli tatt i ed som den fjerne presidenten for republikken Malawi, etter president Bingu Wa Mutharikas død 5.april i fjor.

Arrestasjonen av de 11 DPP-medlemmene for anklager om landssvik kom like etter Singini-kommisjonens rapport som skulle rekonstruere hendelsene før, under og etter Wa Mutharikas død. Rapporten stilte spørsmål ved hvem som styrte Malawi 48 timer etter Bingus død, og hvorfor presidentens kontor tilbakeholdt informasjon om presidentens død ovenfor malawiske borgere.

«Midnattens 12»

Malawisk media refererer til de anklagede som «Midnattens 12» (Med referanse til møtet gruppen holdt 6. april, tett opp mot midnatt, og deretter holdt en pressebriefing på nasjonens tilstand).

Kommisjonens rapport har noen uklare områder i hvorvidt den malawiske presidenten Joyce Banda sine forsikringer, om at hun ringte den daværende hovedsekretæren Bright Msaka, for å finne ut om grunnloven gav henne retten til å være president slik at hun kunne overta for Bingu Wa Mutharika, holder vann eller ikke, kan ikke enkelt avfeies.

Ignoransen presidenten innehar burde være en kilde til bekymring. Folket burde være bekymret for at visepresident Joyce Banda, som var nestkommanderende etter Wa Mutharika, behøvde bekreftelse fra noen mye lavere i rang enn seg selv angående seksjon 85 i grunnloven, som hun er beskytter for. Om visepresidenten ikke er sikker på hva grunnloven sier om maktoverførsel, hva med de som bare er medlemmer av kabinettet? Innehar vanlige malawiske borgere kunnskap om landets øverste lov?

Til deres forsvar kunne «Midnattens 12» ta et hint fra presidenten og hevde at de ikke var sikre om hvorvidt Joyce Banda fortsatt var visepresident etter hun hadde blitt utvist fra DPP, og at de derfor ønsket å rådføre seg med grunnlovsretten.

Det er så mange ting som ikke stemmer i denne rettssaken om landssvik. Man blir påminnet hvordan afrikanske politikere prøver å klamre seg til makten, samme hva det koster. Hvis «Midnattens 12» finnes skyldige, så har malawiere enhver rett til å kreve svar omkring hvorfor det ikke var noen informasjon å få om presidentens død. Om man dømmer ut fra kommisjonens funn og den inhumane måten Mutharikas død ble håndtert på, fortjener folk å få vite sannheten.

Videre medbringer også landssvik dødsstraff.

Presidentens naivitet

Da Joyce Banda kom til makten, ble hun hyllet som en av de mest progressive kvinnene i Afrika. Mens hun fortsatt blir anerkjent utenfor Malawi gjennom priser, utmerkelser og lovord, ser malawierne dessverre på henne som bakstrebersk.

Arrestasjonen av ministeren for økonomisk planlegging og utvikling, Goodall Gondwe, er et eksempel. Gondwe trakk seg offisielt fra sin stilling umiddelbart etter han slapp ut på kausjon. Han er en av «Midnattens 12». Før han ble med i den malawiske regjeringen jobbet Gondwe hos IMF. Jeg blir fortalt at han var den rette mannen for jobben.

President Joyce Bandas naivitet er det som utmerker seg etter å ha gjennomgått dette landssvikdramaet. Etter etterforskningskommisjonens funn burde presidenten har latt fortid forbli fortid, og annonsert til det malawiske folket at de burde gå videre.

Gjengjeldelsespolitikken er noe afrikanske ledere bør fjerne seg fra. Det har blitt slik en ond sirkel at det til slutt blir den vanlige borgeren som lider. Malawis valuta, kwachaen, har stupt, prisene har steget og fengsler har gått tom for mat.

Det faktum at en gruppe malawiske ministere satte seg ned for å planlegge et statskupp under landets overgangsperiode, viser hvor liten respekt politikerne har for republikkens grunnlov. Tilsvarende forbausende er kommentarene fra president Robert Mugabe når han tiltaler zimbabwiske lokale ledere.

Lederne var ikke fornøyde med punktene i grunnlovsutkastet som begrenset det meste av deres makt. De ba om et møte, og det var under dette møtet at president Mugabe sa at når han får makten, vil han endre grunnloven slik at lokallederne vil få sin makt tilbake.

Afrikanske ledere burde respektere den øverste loven i landet, og tillegg bør bare bli gjort når det er nødvendig. Der et kabinett ikke er sikker på hva grunnloven innebærer, er det imperativt at byråkrater i regjeringen er klar over lovens detaljer, slik at de kan promotere god styring.

«Afrika dreper sin sol» er en tittel på en historie skrevet av den nigerianske forfatteren og miljøaktivisten Ken Saro-Wiwa. ■

Oversatt fra engelsk av Kari Nøst Hegseth


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 22.03.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL