Afghanistans usikre fremtid


Ett år etter valget i Afghanistan, leter president Ashraf Ghani etter mulige alliansepartnere og forhandler med Taliban om fredsavtale.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-03-31

Fredag 20. mars sto en uvanlig kronikk på trykk i Washington Post. Avsenderne var Afghanistans president Ashraf Ghani og ledende politiker Abdullah Abdullah. I innlegget, som var titulert «Viktigheten av en USA–Afghanistan-allianse», ber de to politikerne om at USA fortsetter samarbeidet med Afghanistan: «Med riktig støtte i ryggen er Afghanistan i en unik posisjon til å blokkere spredningen av ekstremisme,» skriver de to. To dager senere landet den afghanske presidenten i Washington. Dette er det første offisielle besøket til USA siden Ashraf Ghani kom til makten. Den afghanske presidenten har uttrykt ønske om å skape et bedre forhold til USA enn det forgjengeren Hamid Karzai hadde. Barack Obama har imidlertid lovet å få slutt på en av USAs lengste kriger gjennom tidene. Dette skremmer den afghanske presidenten, som appellerer til USA om fortsatt amerikansk tilstedeværelse, samt sivil bistand. På det meste var det utstasjonert 100 000 amerikanske soldater i Afghanistan, men nå er bare 9800 av dem igjen. Og disse forsvinner etter 2015, har Obama lovet. David Barno, som ledet de amerikanske styrkene fra 2003 til 2005, frykter en katastrofe hvis troppene trekkes ut av Afghanistan i 2016: «Pengene vil ta samme vei 20 minutter senere,» sa han til The New York Times. I fjor genererte Afghanistan bare 30 prosent av eget statsbudsjett. Resten kom fra giverland. Det forventes at gapet mellom inntekter og driftskostnader vil holde seg på rundt 50 milliarder kroner frem til 2018, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

«Afghanistan vil bli al-Qaida og andre terroristers gravplass.» Ashraf Ghani

Spiller på terrorfrykt. Under sitt besøk i Washington brukte Ghani tiden til å advare om at USA og Afghanistan trues av én felles fiende. Presidenten mener terrorgrupper som den såkalte Islamske Staten (IS) og al-Qaida i voksende grad utgjør en trussel mot Afghanistan. I løpet av de første månedene i 2015 dukket det opp flere rapporter om at IS forsøker å få fotfeste i Afghanistan. Det går rykter om at det har blitt observert IS-flagg flere steder i landet. Ifølge det afghanske nyhetsbyrået Pajhwok skal en Taliban-kommandant ha blitt drept av IS-soldater i Logar-provinsen i februar, og noen uker senere ble 30 hazaraer kidnappet av IS-sympatisører i Ghazni-provinsen øst i landet. Et tidligere medlem av Taliban skal nå kjempe og rekruttere for IS. Til den amerikanske kongressen sa …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal