Ærlig og overraskende møte med kuwaitiske kvinner


SITT EGET ROM: I Women of Kuwait får vi et innblikk i livet til ulike kuwaitiske kvinner via soverommene deres. Tilsynelatende er det lite som skiller dem og andre kvinner i verden.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-09-18
        Women of Kuwait
Forfatter: Maha Alasaker Nada Faris
Daylight Books, USA

I Women of Kuwait presenterer Maha Alasaker fotografier av 25 kuwaitiske kvinner på soverommet, mens Nada Faris har skrevet tekster til bildene. Boken viser et mangfoldig Kuwait, som er representert med blant annet en kokk, en veterinær, en stylist, en journalist og en økonom. Alasakers utgangspunkt har vært stereotypiske spørsmål hun selv ble stilt da hun kom til USA: «Do Kuwaiti women cover their hair?», «Are they allowed to drive?» og så videre.

Budskapet er klart: Vi er alle like, med eller uten hijab.

Kuwait er et muslimsk land som grenser til Irak og Saudi-Arabia. Det offisielle språket er arabisk, og innbyggertallet er cirka 4,6 millioner. Sammenliknet med andre arabiske land er Kuwait et av de mer åpne med hensyn til kvinners plass i samfunnet, og i dag er det flere kvinner enn menn i det kuwaitiske arbeidslivet. Stemmerett fikk imidlertid kvinnene først i mai 2005. I 2009 ble fire kvinner for første gang valgt inn i parlamentet, og i 2011 ble Kuwait rangert høyest av alle arabiske land med hensyn til likestilling mellom kjønnene på FNs indeks for menneskelig utvikling.

Wokuw Al Shuaibi

Identitet

Som andregenerasjonsinnvandrer fra Norge, bosatt i Østerrike med et tyrkisk navn, blir jeg ofte spurt hvor jeg kommer fra, med mindre folk allerede har satt meg i bås ut fra navnet og utseendet mitt. Når jeg svarer at jeg kommer fra Norge, er innvendingen gjerne: «Men nordmenn har jo blå øyne og blondt hår.» Da svarer jeg at Norge er landet jeg er født og oppvokst i, at jeg identifiserer meg som norsk, og at det finnes mange nordmenn som meg.

I Women of Kuwait både bryter og bekrefter Alasaker og Faris fordommene jeg og sikkert mange andre har mot kuwaitiske kvinner. Noen av dem bærer hijab og har svært konservative og religiøse verdier – slik jeg opprinnelig hadde forestilt meg dem. På den andre siden er også flere av dem …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal
       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)