Advarer mot grådig regjering

Grådige eiere kan være årsaken til gigantstrømhavariene den siste tiden, tror stortingsrepresentant. Regjeringen vil kreve 90 prosent av overskuddet i Statnett utbetalt som utbytte.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I Statnett lurer de ansatte på hvorfor de skal effektivisere organisasjonen, når alt overskuddet blir dratt ut av selskapet, i stedet for å styrke selskapet. I regjeringens forslag til Statsbudsjett blir det foreslått at Statnett for andre året på rad skal utbetale 90 prosent av overskuddet til eieren, som er staten.

Nestleder i Stortingets energi- og miljøkomite, Hallgeir Langeland (SV), mener at dette er uansvarlig politikk som legges frem i statsbudsjettet.

– Gjennom den siste tiden har vi sett at mange millioner mennesker har blitt rammet av langvarig strømstans i land som USA, Storbritanniam Italia, Sverige og Danmark. Årsakene til disse havariene er nett som ikke tåler plutselig endringer, sier Hallgeir Langeland.

Han påpeker at det er uansvarlig med disse hendelsene i bakhodet å ta overskuddet i Statnett.

– Dette er penger som kunne vært brukt til å styrke selskapet og til å få den forsyningssikkerheten som forbrukerne har krav på. Vi får håpe at Statnett opererer et nett som ikke bryter sammen uten videre, sier Langeland.

Ingen fare foreløpig

I Statnett har det kommet mange reaksjoner etter at regjeringen igjen vil ta ut 90 prosent av overskuddet.

Kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen, sier at det internt i selskapet er mange som spør seg hvorfor de skal effektivisere selskapet når Statnett ikke får nyte godt av resultatet.

– Vi har i fem-seks år jobbet knallhardt for å gjøre selskapet effektivere. Rundt 120 årsverk er borte, og vi sitter igjen med rundt 600 ansatte. For oss som jobber i selskapet ville det vært bedre om vi fikk sitte igjen med en større del av overskuddet, sier Tor Inge Akselsen.

– Når jobben de ansatte gjør ikke resulterer i at selskapet blir mer robust, da blir noe av viljen borte.

Tor Inge Akselsen ønsker ikke å dra statens utbyttefest så langt at den kan få konsekvenser for forsyningssikkerheten på kort sikt.

– Vi har etterlyst en langsiktig og forutsigbar utbyttepolitikk, men det fastslår regjeringen at den ikke ønsker å foreslå, sier Tor Inge Akselsen.

Han ser ingen umiddelbar fare for forsyningssikkerheten, men når så store deler av overskuddet forsvinner da betyr det at Statnett blant annet får dårligere lånebetingelser i markedet fordi selskapet ikke er så solid som det kunne vært.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here