Bestill høstutgaven her

Aadhaar: Indias nye kastesystem

Den omfattende folketellingen i India kartlegger befolkningen – men sementerer også kastesamfunnet landet har forsøkt å kvitte seg med. Amnesty International advarer, og den indiske menneskerettighets­advokaten Shyam Divan har gått til sak.

I 2009 begynte den høyteknologiske, biometriske folketellingen i India. Hittil har 1,2 milliarder indere blitt tildelt et identifikasjonsnummer, og med det blitt registrert i Aadhaar-systemet. Dette betyr at 99 prosent av Indias voksne befolkning er blitt registrert. Identifikasjonsnummeret knyttes opp til bosted, ansiktsfoto, ti fingeravtrykk og to irisskannede bilder. Prosjektet ble gjort obligatorisk for alle indere – inkludert daliter og andre klasseløse – av statsministeren Narendra Modi i 2014.

For de som ikke er registrert i databanken er det nærmest blitt umulig å åpne en bankkonto, skaffe seg kredittkort eller telefonnummer. Den kjente menneskerettighetsadvokaten Shyam Divan har gått til sak mot Aadhaar-prosjektet. Saken er ikke endelig avgjort i høyesterett, men bankene og telefonselskapene har satt 1. april som siste frist: Dersom du ikke er registrert i databanken innen da, blir kontoen og telefonen sperret. «Alle hemninger fra myndighetenes side har forsvunnet når det gjelder teknisk bruk av overvåking», advarer Amnesty International i en uttalelse. Når setter vi den digitale foten ned?

Se også Tysklands nye digitale inkvisisjon
Kinas digitale briller
Trojanere

Hans-Georg Kohler
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid. Kunstner.

Du vil kanskje også like