Å kjøpe et landslag


Slik fotballklubber kan kjøpe spillere fra andre lag, går noen land utenfor egne grenser for å skaffe seg nye helter. Brasilianske - eller Portugisiske? - Deco leder an.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2004-06-17

Tenk om lille Latvia kunne hentet inn en spiss eller to fra en brasiliansk favela (slum). Kanskje tapet mot Tsjekkia i lagets første kamp i EM kunne vært unngått? Eller hva om Sverige ikke hadde fått Henrik Larsson til å gjøre comeback i sommer – kunne en brasilianer gjort samme nytten?

Brasiliansk nødhjelp

Mulighetene til å kjøpe seg et landslag, som følge av nye regler, fikk faktisk enkelte land til å hente frem både Visa-kort, oljefond og gullbarrer tidligere i år.

Og talentfulle brasilianere uten landskamper – det er mange av dem – er ofte ettertraktede.

I år etter år har Portugal ventet på at deres “gyldne generasjon” med spillere – Luis Figo, Rui Costa, Fernando Couto med flere – skulle slå til i et stort mesterskap. Helt siden laget vant ungdoms-VM i 1989 har håpet om noe enda større vært der. Men da EM på hjemmebane nærmet seg, så lagets brasilianske trener Luiz Felipe Scholari seg nødt til å hente inn en annen brasilianer, med enorm suksess i portugisisk fotball, til spill for landslaget.

Den 26-årige midtbanespilleren Deco hadde vært i Portugal i fem år da han fikk sin første landskamp. Deco, egentlig Anderson Luís de Souza, ble født i Brasil i 1977, og kom først til den portugisiske ligaen som 20-åring. En rekke praktkamper for Porto, årets vinner av Champions League og fjorårets vinner av UEFA-cupen, fikk imidlertid Portugals brasilianske landslagstrener Luiz Felipe Scholari til å be ham om å skaffe seg et portugisisk pass. Så fort som mulig.

Abonnement halvår kr 450

Som hentet ut av en tegneserie i Boing eller Buster, ble det umiddelbar suksess for Deco med sitt nye landslag. Og ironisk nok kom det mot hans fødeland, Brasil. I en 2-1-seier i mars i fjor kom Deco inn fra benken og avgjorde kampen med et frispark åtte minutter før slutt.

Allerede da advarte lagkamerat Luis Figo mot at Decos inntreden på landslaget “ville drepe talentene i portugisisk fotball”. Deco selv sa det slik: “Jeg vil ikke slutte å være brasilianer, men jeg vet at Portugal betyr alt for meg”. Trener Scholari forsvarte på sin side uttaket med å vise til at brasilianerne Lúcio og Celso fikk spille på det portugisiske landslaget på 60- og 70-tallet.

En plass fra start, en god kamp og en målgivende pasning mot Russland på onsdag beviste i hvert fall at de sportslige grunnene til å ta med Deco er tilstede.

Nye regler

Språk og kultur gjør det nok …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)