Å avlive diabetikere

Leger i Zürich skal ikke lenger få lov til å avlive britiske epileptikere og diabetikere som har oppholdt seg i landet i bare noen timer.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Et britisk par er på gjennomreise i Sveits. De skal ikke hjem igjen, og ikke noe annet sted heller. Istedet skal de ende sine dager på en klinikk i Zürich. Godt hjulpet av en lege skal de begge dø. En eller annen gang i løpet av 2003 trekker de sine siste sukk.

De assisterte selvmordene på ekteparet Robert Stokes, 59, og hans seks år yngre kone, Jennifer, har skapt strid blant sveitserne. For ingen av de to hadde noen dødelig sykdom. Robert Stokes var epileptiker, mens Jennifer var diabetiker. Men begge to ønsket å avslutte livet. Det var det de fikk hjelp til på Dignitas-klinikken i Zürich, da leger blandet to begre med en dødelig blanding av narkotiske stoffer.

Det handler med andre ord om euthanasi; eller det euthanasi-tilhengere velger å kalle assistert selvmord fordi pasientene selv drikker den dødelige blandingen. I Sveits fins det fire klinikker som utfører denne «tjenesten.» Men bare én av dem, nemlig Dignitas-klinikken, aksepterer utenlandske pasienter. Og inntil nå har det ikke vært noe krav om at pasientene må ha oppholdt seg i landet i en viss periode for å få denne hjelpen.

Med en såpass åpen politikk, har utlendinger strømmet til klinikken for å bli assistert i sine respektive selvmord. I fjor ble 91 utlendinger avlivet her, samt et ukjent antall sveitsere. Over fem hundre briter står på venteliste for å motta ditto behandling hvis eller når de noengang skulle bli syke.

Men drapene på ekteparet Stokes har opprørt myndighetene i Zürich. Det lokale parlamentet har derfor initiert en lovprosess som vil gjøre det umulig å avlive pasienter som har vært i Sveits i mindre enn seks måneder. Dette gjøres for å oppfylle intensjonen i loven om euthanasi, som stipulerer at pasientene både må ha en dødelig sykdom, og at de gjentatte ganger må ha uttrykt et ønske om å dø.

Med mindre enn 24 timer til rådighet for å sjekke pasientens fysiske og mentale tilstand, vil ikke sveitsiske leger ha nubbesjans til å fastslå hvorvidt han eller hun har krav på assistert selvmord, mener byens politikere. De vil derfor stramme inn praksisen, også fordi det har kommet fram at medarbeidere ved klinikken har helt giftblandingen ned gjennom pasientens hals uten hjelp fra denne … en mer direkte form for euthanasi som ikke er lov.

Også det vil Zürich-politikerne ha en slutt på. De foreslår derfor å sende dødslegene på etterutdanning, slik at de får formelle sertifikater som viser at de har rett til å avlive pasienter. Konkret foreslår parlamentarikerne å opprette egne kurs med obligatorisk slutteksamen for disse legene, som deretter vil få den noe makabre tittelen «selvmordsassistenter.»

I forhold til utenlandske pasienter foreslås det å høyne kravene, slik at briter – og andre – må ha rekvisisjon fra to ulike leger i sitt hjemland på at de er mentalt friske og fysisk dødssyke. Dette for å hindre, heter det, gamle mennesker fra å søke hjelp til assistert selvmord fordi de pårørende presser på.

Men det skal fortsatt være lov å tilby det assisterte selvmordet til utlendinger, så sant de bare bosetter seg i Sveits det siste halve året før den avtalte dødsdagen.

Pro-euthanasi-organisasjoner mener loven ikke hører noe sted hjemme – annet enn på søppelhaugen. De peker på at pasienter som ønsker å dø, og som ikke får hjelp til det, vil ta livet sitt på egen hånd. Og det, mener de, vil ha langt alvorligere konsekvenser enn det faktum at en klinikk i Sveits kanskje avliver en eller to for mange.

Men pro-euthanasi-folket trenger nok ikke å frykte så innmari mye. For ingenting tyder på at det nasjonale parlamentet vil følge etter Zürich og vedta lignende begrensninger. Det betyr at pasientstrømmen vil flytte videre til en av de tre andre klinikkene i Sveits, som nok vil kjenne sin besøkelsestid og åpne dørene for utlendinger de også.

Hvis da ikke Storbritannia legaliserer assistert selvmord i eget land, noe som for tiden er oppe til diskusjon i en spesialoppnevnt kommisjon i House of Lords…

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here