Å være forelsket i enten/eller

The Handmaid’s Tale bekrefter den liberale venstresidens verdensbilde, mens The Power utfordrer det.

Birgitte Bjornoy
Email: bbjornoy@gmail.com
Publisert: 18.08.2017
           The Power/The Handmaid’s Tale
Forfatter: Naomi Alderman/tv-serie basert på Margaret Atwoods roman fra 1986
Viking Press/Hulu, USA

USAs kongress holder som kjent på med å diskutere en ny helsereform. Det vi vet sikkert, er at den nye reformen – hvis den kommer – vil påvirke kvinners selvbestemmelsesrett omkring abort negativt, så spørsmålet er nå i hvor stor grad. Det er både fascinerende og frastøtende å se hvilke forslag som kommer på bordet, blant annet har visepresident Mike Pence foreslått at alle kvinner som vil ta abort, skal tvinges til å se et ultralydbilde av fosteret og høre dets hjerteslag. Denne loven er for øvrig en del av en antiabortlov han allerede har innført i Indiana, der han tidligere var guvernør.
I dette politiske klimaet kom dramatiseringen av Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale (1986) som bestilt for opposisjonen. Serien viser et USA som har blitt kuppet av en religiøs ekstremistgruppe som kaller seg «The Sons of Jacob», inspirert av den bibelske historien om Jakob som fikk barn med sin tjenestekvinne. Landet har også fått et bibelsk navn – «The Republic of Gilead» – og «Gilead» henspiller både på lykke, harmoni og evighet. Klassisk orwellsk nytale, med andre ord. Gilead er rammet av en klimakrise, i tillegg til at kvinners reproduktive evner er blitt svekket til et minimun. De få som fortsatt kan få barn, blir derfor utpekt som tjenestekvinner, handmaids, for republikkens mektige menn. Gilead er et strengt patriarkalsk samfunn, der alle kvinner har en definert rolle som understøtter mennenes. Med en slags rettferdiggjøring i r …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

1 kommentar

Comments are closed.