Bestill høstutgaven her

Å utvikle en ny sosial boligsektor


Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk
Modern Housing

MODERNISME: Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.

Magasinet The Economist skrev i april om «ballistiske boligpriser» under koronakrisen. Men, fortsatte den liberale avisen på lederplass, politikerne må ikke la seg presse og lure til å innføre leiereguleringer og andre sosiale tiltak for boligmarkedet. Hva vi heller trenger, er liberalistiske reformer av planleggingen og å få fart i byggingen – ikke glem loven om tilbud og etterspørsel, ble vi advart.

Lederen var som tatt ut fra diskusjonen om boligmarkedet på 1800-tallet. Uansett hvor dårlig det gikk, var svaret alltid det samme: Vi trenger mer liberalisering!

Bauer og moderne boligpolitikk

Et innblikk i 1800-tallets boligdiskusjoner er godt presentert i den nordamerikanske boligaktivisten og byforskeren Catherine Bauers (1905–1964) hovedverk Modern Housing (1934), som ble gjenutgitt i fjor.

Boken gir en utførlig gjennomgang av det 19. århundres slumdannelse og ustyrlige byutvikling. Når den amerikanske byen styres av private spekulanter, viser Bauer, blir boliger både små og dyre.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

Alf Jørgen Schnell
Kritiker for NY TID.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker