Bestill høstutgaven her

Å tenke med øyet

Eric Alliez:
The Brain-Eye: New Histories of Modern Painting
Rowman & Littlefield International, 2015

Filosofer som har skrevet om billedkunst, har tradisjonelt ikke vært i stand til å se verkene for bare tekst. Da Immanuel Kant skrev sin estetikk i 1790-årene, hadde han liten tilgang til billedkunst, så eksemplene han brukte for å underbygge teoriene, hadde han kun lest om i bøker. Når filosofene først skriver om kunst, er det gjerne de mest «gjennomtygde» kunstnerne fra modernismens kanon de tar for seg. Filosofen Graham Harman okket seg nylig over Jacques Derridas tilsynelatende totalt manglende evne til å skrive om «actual, full blown objects».

Malerisk tenkning. Eric Alliez er også filosof, og i The Brain-Eye: New Histories of Modern Painting tropper hele det modernistiske menasjeriet opp: Eugène Delacroix, Eduard Manet, Paul Seurat, Paul Gaugin og Paul Cézanne. I forordet blir leseren riktignok forsikret om at boken ikke har til hensikt å følge modernismens vante lineære og teleologiske utviklingshistorie, der en gruppe heroiske menn bryter med tradisjonen i fremskrittets ånd. Men også slike ikke-lineære lesninger av den modernistiske kunsthistorien er etter hvert gammelt nytt.
Men Alliez skiller seg fra mange av sine filosofkollegers tidligere forsøk på å favne kunsten ved ikke bare å faktisk beskrive og analysere en enorm mengde malerier inngående, men ved at han i tillegg søker å lokalisere en slags «malerisk tenkning» som manifesterer seg i og gjennom bildene.

Maleriet og vitenskapen. Eric Alliez tok doktorgraden under Gilles Deleuze på slutten av 1980-tallet, og Deleuze og Guattari har vært et omdreiningspunkt for mye av . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte