Shields: Nobody hates Trump..

Å sy sammen en fragmentert virkelighet

KOLLASJE: I 'Nobody hates Trump more than Trump' påstås det at han hater seg selv, men påstanden er ubegrunnet.

Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2019-03-03
Nobody hates Trump more than Trump: An Intervention
Forfatter: David Shields
Thought Catalog, USA,

Den nye boken til David Shields (f. 1956) tar form av en slags detektivhistorie, der forfatteren er på jakt etter Donald Trumps «original wound». Shields har valgt den samme kollasjformen som i sin mest kjente bok, Reality Hunger (2010). Han kaster fram forskjellige perspektiver – uten å forene dem i noen syntese. Og han skiller ikke mellom fiksjon og sakprosa.

Shields åpner friskt med et sitat fra realityserien The Apprentice (ledet av Trump fra 2004 til 2015) – en kilde han siterer 20 ganger, uten hensyn til kildens sjanger. Trump sier: «Ingen tar ting mer personlig enn meg. Hvis noen sier noe personlig om meg, hater jeg dem for resten av livet.» Det er typisk for kollasjmetoden at Shields ikke forteller noe om konteksten til sitatet, nemlig episode 12 i sesong 5: Tre kvinner vurderes for dårlig innsats, og én skal sparkes. Trumps datter Ivanka mener en av dem tar ting for personlig, men da avbryter Trump – siden han selv tar ting personlig, kan han ikke «knock them for that»: At man tar ting personlig, er ikke en grunn til å bli sparket. Er ikke denne konteksten relevant? Det blåser Shields tilsynelatende i, for han har bestemt seg for at Trumps hat er en projeksjon av et enormt selvhat.

Assosiative sammenhenger har tatt over for fakta.

Trump har også stilt opp mange ganger i radioprogrammet The Howard Stern Show. Shields siterer stadig vekk fra disse programmene, igjen uten kritisk innstilling til sjangeren. Før Trump går inn i studioet i 1992, sier han: «I must be crazy to be here, but I like Howard.» Stern er monomant opptatt av Trumps seksualliv; han prøver ofte å provosere uttalelser fra Trump og å legge ham ord i munnen. Denne konteksten forholder ikke Shields seg til.

Steeles mappe

Den engelske eks-agenten Christopher Steeles mappe om Trump ble offentliggjort av BuzzFeed i januar 2017. Her påstås det blant annet at Trump hadde leid to prostituerte til å pisse på madrassen i presidentsuiten på hotell Ritz-Carlton i Moskva i november 2013 fordi Barack og Michelle Obama hadde sovet der. Den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) skal angivelig ha et opptak av denne seansen som kan brukes til å presse Trump. Hva sier så Shields om «the pee tape»?

Med utgangspunkt i at Trump ved en begivenhet kalte den demokratiske senatoren og jussprofessoren Elizabeth Warren for «Pocahontas», hevder Shields at Trump «is …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.