Å sy sammen en fragmentert virkelighet

Nobody hates Trump more than Trump: An Intervention
Forfatter: David Shields
Forlag: Thought Catalog, USA,

KOLLASJE: I 'Nobody hates Trump more than Trump' påstås det at han hater seg selv, men påstanden er ubegrunnet.

Den nye boken til David Shields (f. 1956) tar form av en slags detektivhistorie, der forfatteren er på jakt etter Donald Trumps «original wound». Shields har valgt den samme kollasjformen som i sin mest kjente bok, Reality Hunger (2010). Han kaster fram forskjellige perspektiver – uten å forene dem i noen syntese. Og han skiller ikke mellom fiksjon og sakprosa.

Shields åpner friskt med et sitat fra realityserien The Apprentice (ledet av Trump fra 2004 til 2015) – en kilde han siterer 20 ganger, uten hensyn til kildens sjanger. Trump sier: «Ingen tar ting mer personlig enn meg. Hvis noen sier noe personlig om meg, hater jeg dem for resten av livet.» Det er typisk for kollasjmetoden at Shields ikke forteller noe om konteksten til sitatet, nemlig episode 12 i sesong 5: Tre kvinner vurderes for dårlig innsats, og én skal sparkes. Trumps datter Ivanka mener en av dem tar ting for personlig, men da avbryter Trump – siden han selv tar ting personlig, kan han ikke «knock them for that»: At man tar ting personlig, er ikke en grunn til å bli sparket. Er ikke denne konteksten relevant? Det blåser Shields tilsynelatende i, for han har bestemt seg for at Trumps hat er en projeksjon av et enormt selvhat.

Assosiative sammenhenger har tatt over for fakta.

Trump har også stilt opp mange ganger i radioprogrammet The Howard Stern Show. Shields siterer stadig vekk fra disse programmene, igjen uten kritisk innstilling til sjangeren. Før Trump går inn i studioet i 1992, sier han: «I must be crazy to be here …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Eivind Tjønneland
Idehistoriker.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte