Nyhetssaken om Fahad i danske Metroexpress. Fahad forteller at han tvert imot fortalte journalisten at han gjerne holder kjæresten sin i hånden på Nørrebro. (FOTO: Skjermbilde fra mx.dk)

Å snu toleransekappen etter vinden

Iveren etter å beskylde innvandrere og muslimer for å være intolerante overfor skeive, fremstår som ganske besynderlig når man ser hva slags holdninger som fortsatt finnes blant såkalt norsketniske.

Email: nina@skeivverden.no
Publisert: 12.01.2017

Iveren etter å beskylde innvandrere og muslimer for å være intolerante overfor skeive, fremstår som ganske besynderlig når man ser hva slags holdninger som fortsatt finnes blant såkalt norsketniske.

«Kan vi komme i kontakt med en homofil muslim? En som ikke tør å komme ut av skapet av frykt for reaksjoner fra andre muslimer?» Denne historien har stått på trykk mange ganger før. Likevel er dette nesten ordrett den samme forespørselen vi får av nesten alle journalister som henvender seg til oss i Skeiv Verden.

Én journalist ønsket til og med at vi skulle finne to homofile muslimske menn som ville holde hender på Grønland for å fremprovosere reaksjoner. Selv om de manglet frivillige til å påta seg oppgaven, virket konklusjonen på plass før saken var i nærheten av på trykk: Innvandrere, gjerne muslimer, utgjør en trussel overfor homofile.

Dette er en salgbar historie som nordmenn liker å lese – i alle fall tror journalistene det, og kanskje har de rett. Folk liker å få bekreftet forestillingene de allerede har. Leser man nyhetssaker som omhandler muslimer og homofili, er det ikke rart at denne forestillingen råder. Om det stemmer at mange muslimer har negative holdninger til homofile – er de da alene om dette i Norge?

Det er slett ikke bare norske journalister som tviholder på en slik vinkling. Saken jeg refererer til var nemlig inspirert av en nyhetssak i Danmark med følgende overskrift: «Jeg holder ikke min kæreste i hånden på Nørrebro.» Nørrebro er en bydel i København som kan sammenliknes med Grønland i Oslo på grunn av høyere tetthet av såkalte «nydansker» enn ellers i byen.

Abonnement halvår kr 450

Ifølge Fahad Saeed som ble sitert, var hele saken bygget på misforståelser – han sa faktisk det stikk motsatte til journalisten: at han gjerne holder kjæresten sin i hånden på Nørrebro. Likevel endte overskriften med å bli som den ble, sannsynligvis som følge av en trang til å vinkle saken til å passe inn i en forestilling om Nørrebros befolkning som truende homofober. Dette er et narrativ vi kjenner godt igjen her hjemme: Homofobien skyldes intolerante innvandrere, gjerne med muslimsk identitet.

Ikke nødvendigvis uriktig. Fortellingen om den homofile muslimen som sliter med aksept i «egne» miljøer, er ikke usann. Problemet er at den heller ikke representerer en fullverdig sannhet.

En del sliter med aksept i deler av de muslimske miljøene, og en del gjør det ikke. Det er mange …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.