KUNSTIG INTELLIGENS: Filmen trekker oss inn i et mørkt og fascinerende forskningsfelt. Men blir vi overbevist om at utviklingen av kunstig intelligens er utenfor vår kontroll?

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Email: andersdunker.contact@gmail.com
Publisert: 2019-12-01
iHUMAN

Tonje Hessen Schei (Norge)

Regissør Tonje Hessen Schei har tidligere studert digital medieavhengighet hos barn i dokumentaren Play Again (2010) og har gitt et innblikk i autonome våpensystemer i Drone (2014). Med bakgrunn i denne brede kunnskapen utvider hun i iHUMAN perspektivet til et panorama over ulike tendenser innen kunstig intelligens (KI). Gjennom en rekke ekstraordinære utsagn og forklaringer fra framstående eksperter blir vi vitne til begynnelsen på et skred av endringer idet vårt globale nettverkssamfunn blir gjennomsyret av algoritmer som dikterer tilværelsen vår.

For fem år siden skrev den svensk-amerikanske programmereren Max Tegmark en artikkel sammen med Stephen Hawking, Frank Wilczek og Stuart Russell hvor de advarte om at filmer der kunstig intelligens tar over verden, ikke burde avvises som ren fiksjon.

I åpningen av iHUMAN forsikrer den samme Tegmark oss om at kunstig intelligens er et historisk hasardspill: Den kan tenkes å løse alle våre problemer, men den kan også føre til total katastrofe. Filmen handler mye om den siste muligheten, siden digital teknologi allerede fører oss inn i en ny virkelighet som vi hittil har assosiert med science fiction.

Gud-faren

Den sveitsiske informatikeren og ingeniøren Jürgen Schmidhüber lar seg villig portrettere som en arketypisk megaloman oppfinner. Hans siviliserte, men likevel liksom-amoralske begeistring kan virke som et uhyggelig déjà vu for dem som kjenner Anthony Hopkins’ karakter fra TV-serien Westworld: dr. Ford, robotingeniøren som i det stille planlegger opprøret blant sine egne skapninger.

Abonnement kr 195/kvartal

Schmidhüber leker med sin søte barne-robot, en moderne Pinocchio, i alpelaboratoriet sitt – og det føles nærliggende å avvise ham som en karikatur av et forskrudd geni. Men denne mannen er ingen ensom original; han er den moderne kunstige intelligensens far – den fremste på sitt felt. Vi bør derfor tro ham når han sier at vi snart vil  instruere robotene slik vi lærer noe til et barn, ved å vise dem hvordan noe gjøres. «Så snart de har lært, vil de utføre oppgavene sine plettfritt», påpeker han og smiler fornøyd, «og så lager vi en million eksemplarer av dem.»

Hva vil folk velge å lære dem?

I en serie segmenter gjennom filmen møter vi Schmidhüber langt oppe i alpeskrentene, som om han betraktet menneskelivet fra et opphøyet perspektiv mens …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)