Om å sitte i fengsel

Essay

Av: Georg Johannesen
April 1967

Alle snakker om den stygge Lemmen. Vel å merke hvis de ikke har sittet i fengsel – og ikke regn krigsheltene som ordentlige fanger. Det heroiske erstatter smerten. Å sitte der som en annen fange, det er som å ligge på Lemmen, med en liten forskjell: Bare de beste fanger har kraft til å komme på Lemmen. Du er som de fleste, og da kommer du ikke dit. Det angår deg ikke. Sinnssykdommen er der, men du er lite interessert. Slik omtrent: Rommet er på vel ti kvadratmeter, kjøkkengrønt og dobrunt med veggseng, vindu med glass som skummet melk, og et par ting til. Pære i taket, bøtte med lokk. Du er der alltid, og du er alene, for du er ikke engang helt sammen med deg selv.

Først er det morgen. Noen kommer nedover gangen, skramler med kopper og kar, stanser her og der, nærmer seg. Det oppstår et plutselig hull i døren, og frokost langes inn: 1 stykke brød, en terning margarin, et krus med sjøbrun kaffe. Etterpå skal du arbeide. Du kan for eksempel linjere, ikke sant? Du får en tykk bunke med kort, som man dessverre har glemt å trykke noen linjer på. Disse linjene kan du lage, utstyrt med penn, blekk og linjal. Du streker, du klatter, du får unna ti–femten kort. Ute er det blitt nesten lyst.

Men så må du. Du er jo gal, så det er bare å gi etter. Du må bort til radiatoren og underholde deg litt. Bak radiatoren holder kakerlakkene til, der har du ditt lille Auschwitz. De er mange, de er gråbrune og knusktørre, på en fuktig og kravlende måte. I likhet med salig Obstfelder har du nylig funnet ut at Gud er en stor skaper, bare en meget lattermild herre kunne skape veggdyr, kakerlakker o.l. Gud er altså en skøyer og du er hans lille ape. Du tar derfor ned den store tavla med REG-
LEMENT, ordlyd omtrent som følgende: En fange er alltid kjekk og grei. Han står opp når han står opp. Han arbeider når han arbeider. Han spiser og drikker, og det motsatte. Han legger seg når han legger seg. En fange er alltid kjekk og grei.

Direktøren for styret.

(sign.)

Men det var guds kakerlakker. Du snur tavla med REGLEMENT, for på baksiden har du med din lille blyant laget følgende forsvarskommuniké:

Kakerlakker (drepte):

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.