Om å sitte i fengsel


Essay

Email: abdgun@gmail.com
Publisert: 2017-04-11

Av: Georg Johannesen
April 1967

Alle snakker om den stygge Lemmen. Vel å merke hvis de ikke har sittet i fengsel – og ikke regn krigsheltene som ordentlige fanger. Det heroiske erstatter smerten. Å sitte der som en annen fange, det er som å ligge på Lemmen, med en liten forskjell: Bare de beste fanger har kraft til å komme på Lemmen. Du er som de fleste, og da kommer du ikke dit. Det angår deg ikke. Sinnssykdommen er der, men du er lite interessert. Slik omtrent: Rommet er på vel ti kvadratmeter, kjøkkengrønt og dobrunt med veggseng, vindu med glass som skummet melk, og et par ting til. Pære i taket, bøtte med lokk. Du er der alltid, og du er alene, for du er ikke engang helt sammen med deg selv.

Først er det morgen. Noen kommer nedover gangen, skramler med kopper og kar, stanser her og der, nærmer seg. Det oppstår et plutselig hull i døren, og frokost langes inn: 1 stykke brød, en terning margarin, et krus med sjøbrun kaffe. Etterpå skal du arbeide. …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal