Å se menneskeheten i øynene


Med sin gigantomane enkelhet bringer kinodokumentaren og multimediaprosjektet Human oss litt nærmere hverandre. 

Human
Regissør og fotograf: Yann Arthus-Bertrand

I 2009 vant Thomas A. Østbye Gullstolen, altså hovedprisen, på kortfilmfestivalen i Grimstad for sin 25 minutter lange dokumentarfilm Human. I filmen lot han et utvalg svært ulike mennesker snakke om livene sine mot en nøytral, sort bakgrunn, i en Jørgen Leth-inspirert dokumentar med et utpreget humanistisk budskap. Og som fikk tilskueren til å reflektere rundt hva det vil si å være menneske.

Stor skala. Østbyes film har flere likheter med Yann Arthus-Bertrands kinoaktuelle Human enn bare tittelen. I sin drøyt tre timer lange dokumentar lar den franske fotojournalisten og filmskaperen mennesker fra hele verden berette sine historier rett inn i kameralinsen, mot en nøytral, sort bakgrunn – riktignok i tettere og mer konsekvente nærbilder enn i den norske filmen. Også her er resultatet en dokumentarfilm som blir en slags appell til tilskuerens empati og medmenneskelighet, samt en betraktning om menneskeheten generelt og betydningen av menneskelighet spesielt.
Omfanget er dog betraktelig større i Arthus-Bertrands film, som er et prosjekt av en helt annen skala. Visstnok skal hele 2020 mennesker ha blitt intervjuet til denne filmen, samtlige stilt samme spørsmål, i løpet av en opptaksperiode som strakk over mer enn to år og 60 forskjellige land. Til tross for at filmen med sin lange spilletid inneholder svært mange mennesker, må dette bety at en enorm mengde materiale har blitt utelatt i den endelige kinofilmversjonen.

Multimediaprosjekt. Human er i …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte