Å redde en rosa delfin

Dokumentaren A River Below tar deg med til Amazonasfloden for å møte den utrydningstruede rosa elvedelfinen, og inviterer til refleksjon rundt kapitalisme, markedskrefter og rovdrift på naturen.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 01.11.2018
A River Below

Mark Grieco (Nederland)

A River Below er en film om et utrydningstruet, fantastisk dyr fra Amazonas: den rosa elvedelfinen. Filmen handler også om bildenes makt i vår verden. Utforskningen av disse temaene blir en mektig illustrasjon av at alt må ses i sammenheng; det er et nettverk av forhold – helt ned på mikronivå – som fører til miljøproblemer over hele verden. A River Below er en tankevekker, da den synliggjør årsakssammenhenger og hvorfor det er så komplisert å løse miljøproblemene.

Du får kanskje aldri anledning til å se en rosa elvedelfin. Det nydelige og intelligente pattedyret i Amazonasfloden brukes som agn for en flyndreliknende bunnfisk som heter piracatinga, en fisk som er populær og som selger godt. Bunnfiskens popularitet får hele fiskerisamfunn til å fange og drepe delfinen for å bruke den som agn, noe som er velkjent, men i stor grad oversett.

Så hva skal til for å endre tingenes tilstand og gi delfinen en sjanse til å overleve? Dette spørsmålet blir utforsket ved hjelp av en vitenskapsmann som er glad i delfiner, en karismatisk tv-personlighet, og et lokalt fiskerisamfunn som livnærer seg av å fiske piracatinga. Disse menneskene er svært ulike og drives av forskjellige motiver, men de knyttes sammen av sitt forhold til den rosa elvedelfinen.

https://www.youtube.com/watch?v=e1C3oL94Qf4

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer