Å redde en rosa delfin

Dokumentaren A River Below tar deg med til Amazonasfloden for å møte den utrydningstruede rosa elvedelfinen, og inviterer til refleksjon rundt kapitalisme, markedskrefter og rovdrift på naturen.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.

A River Below

Mark Grieco

Nederland

A River Below er en film om et utrydningstruet, fantastisk dyr fra Amazonas: den rosa elvedelfinen. Filmen handler også om bildenes makt i vår verden. Utforskningen av disse temaene blir en mektig illustrasjon av at alt må ses i sammenheng; det er et nettverk av forhold – helt ned på mikronivå – som fører til miljøproblemer over hele verden. A River Below er en tankevekker, da den synliggjør årsakssammenhenger og hvorfor det er så komplisert å løse miljøproblemene.

Du får kanskje aldri anledning til å se en rosa elvedelfin. Det nydelige og intelligente pattedyret i Amazonasfloden brukes som agn for en flyndreliknende bunnfisk som heter piracatinga, en fisk som er populær og som selger godt. Bunnfiskens popularitet får hele fiskerisamfunn til å fange og drepe delfinen for å bruke den som agn, noe som er velkjent, men i stor grad oversett.

Så hva skal til for å endre tingenes tilstand og gi delfinen en sjanse til å overleve? Dette spørsmålet blir utforsket ved hjelp av en vitenskapsmann som er glad i delfiner, en karismatisk tv-personlighet, og et lokalt fiskerisamfunn som livnærer seg av å fiske piracatinga. Disse menneskene er svært ulike og drives av forskjellige motiver, men de knyttes sammen av sitt forhold til den rosa elvedelfinen.

https://www.youtube.com/watch?v=e1C3oL94Qf4

Dyrevern

Kjærlighet og vitenskap synes ikke å være nok til å redde delfinen. Forskeren Fer-
nando Trujillo støtter seg til begge deler; han har forsket på delfinene i Amazonas i mange år, og mener at de er de flinkeste, mest intelligente og karismatiske pattedyrene i verden. De er «folk som oss, men under vann», sier han. I mange år har han advart om at barn i Colombia blir forgiftet av å spise piracatingaen, siden fisken – som er årsaken til at delfinene jaktes på – inneholder mye kvikksølv. Men i stedet for at advarslene dempet etterspørselen etter piracatinga, førte de til reaksjoner fra en fiskerisektor som følte seg truet: Trujillo mottok dødstrusler, mens salget av piracatinga fortsatte som før.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.